Учените са открили начин да се справят със страничните ефекти от смяната на часовите зони и работата през нощта.

За мнозина неудобството от смяната на часовите зони е малка цена за удоволствието от пътуването в различни държави. За да се пребори с това чувство, някой ще посегне към кафето, а някой ще предпочете да подремне. Науката също вече предложи няколко метода за борба, но учените са открили нов, ефективен начин, пише ScienceAlert.

Сега изследователи от САЩ предлагат нов съвет: яжте обилна закуска. Може да изглежда като очевидно решение, но тяхното изследване предполага, че часовете за хранене може да са най-бързият начин за нулиране на вътрешните ни часовници, което също може да бъде от полза за работещите на смени.

Итън Хуанг, специалист по приложна математика в Северозападния университет в Илинойс, обяснява: „Яденето по-плътно рано сутрин в новата часова зона може да помогне за преодоляване на промяната на часовата зона“. Постоянната смяна на времето за хранене или късното хранене обаче не е препоръчително, тъй като това сериозно нарушава вътрешния ни часовник.

Човешкото тяло има вътрешна система за определяне на времето, известна като циркаден ритъм. Този ритъм, подобно на диригент, ръководещ оркестър, регулира много от нашите функции и се контролира от биологичния часовник в нашия мозък.

Хуанг и нейният екип са се заели с огромната задача да моделират циркадните ритми. Те са използвали редица математически формули, които имитират работата на тялото ни. Фокусирайки се както върху сложната взаимовръзка на протеините в клетките, така и върху главния часовник в мозъка, те са разработили модел, който дава доста пълна картина на системата за отчитане на времето в нашето тяло.

Интересното е, че в него няма само един часовник. Докато централният главен часовник в мозъка ни реагира на светлина, почти всички органи имат много други, по-малки часовници, които реагират предимно на храна.

Резултатите от изследването засягат и темата за стареенето. Защо възрастните хора по-често страдат от смяна на часовата зона? Според резултатите от изследването с възрастта сигналите от мозъчния часовник отслабват. Това кара другите часовници в телата ни да станат по-малко организирани, особено след значителна промяна на времето.

Основното заключение, което правят учените, е, че яденето на обилна храна рано сутрин в продължение на няколко дни може да помогне за повторното синхронизиране на часовниците на тялото след смяна на часовата зона.

В допълнение, проучването хвърли светлина върху потенциалната полза: намирането на начини да поддържаме часовника на тялото в правилна посока с напредването на възрастта е от голямо значение. Нарушеният сън може да допринесе за развитието на заболявания като болестта на Алцхаймер. Може би това изследване ще бъде стъпка към разбирането как да поддържаме вътрешния часовник нормален, което в дългосрочен план ще подобри съня и ще забави развитието на заболявания като болестта на Алцхаймер. Така че следващия път, когато пресичате часовите зони, опитайте да закусите – тялото ви може да ви благодари!

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Getty Images