Лятото е тук, а със слънчевите лъчи желанието за път става все по-силно. Но готови ли сте да слезете и под земята, за да откриете приказния свят, който се крие в дебрите на планината?

Възможност за интересна разходка дава красива пещера, намираща се в Родопите, която е на едва 47 километра от Пловдив и на около 138 километра от столицата София.

Край град Пещера се намира Снежанка, където може да се насладите на смайващи забележителности, създадени от Природата в продължение на 3,5 милиона години. Приказните природни форми дават и името ѝ - във Вълшебната зала на пещерата времето е създало истинска сцена, сякаш вдъхновена от приказките на Братя Грим.

В каменните фигури очаровани туристи видели фигурата на Снежанка, балдахина на нейното легло и други детайли от любимата приказка.  Пещерата е считана за една от най-красивите в България, а до нея се стига по кратка, но стръмна пътека през горите на Баташката планина.

Снежанка е една от най-малките пещери в България, но е много богата на сталактити /най-големият е с дължина 1,27 метра/, сталагмити, сталактони и драперии. Особен чар й придават петте синтрови езерца, в които могат да се видят пещерни бисери. В средата на пещерата има кръгли огнища, до които са намерени предмети от ранно - желязната епоха и кости на животни. Има предположения, че траките от племето беси са я ползвали като убежище, пишат от "Българския туристически съюз".

Пещерата е открита случайно на 3 януари 1961 от трима алпинисти от туристическо дружество "Купена", Пещера, които влезли вътре в 9 часа сутринта, а я напуснали късно вечерта, запленени от нейната хубост. Същата година пещерата била проучена и от специалисти от Българската академия на науките. Един от тях я кръстил „Снежанка". Била благоустроена и отворена за туристически посещения през 1968 година.

По главната си ос пещерата е с дължина само 145 метра и заема едва 3150 кв. метра площ, но е изключително богата. Една от най-интересните зали носи интригуващото име "Зала на виметата", заради поразителната прилика между формите на сталактите и на виметата на кравите.

Във Вълшебната зала има сталактити, от които при почукване може да се сътвори мелодия.

Интригуваща е "Залата на брадите", от чийто таван висят разположени в редове тъмнокафяви „бради", които не са нищо друго, а могъщите корени на вековните букови дървета, промъкнали се чак дотук през пукнатините на двуметровите мраморни скали.

Снежанка е една от най-малките пещери в България, но е много богата на сталактити /най-големият е с дължина 1,27 метра/, сталагмити, сталактони и драперии.

Древните жители на нашите земи също са се подвизавали из нейните зали. Находките, открити в Снежанка, дават основание на изследователите да заключат, че през бронзовата епоха те са били обитаеми и, че възникването на селище в Пещерската котловина, е станало някъде през втората половина на IV век преди Христа.

Снежанка е отворена през цялата година, като за посещението и има такса. Работното време на пещерата през летния сезон е от 9:30 - 17:15 ч. Дори и да я посетите през жежките летни дни - не забравяйте топлите дрехи. В нейните недра температурата е далеч по-ниска от тази вън.

До началната точка, от която да се отправите по пътеката към Снежанка, има път с кола и паркинг. После следва споменатата пътека през родопската гора, която отнема от 20 до 45 минути - всичко зависи от темпото, с което я извървите.

Вижте и кадри, уловили частица от красотата на подземния свят: