Известно е, че хората и маймуните не са единствените интелигентни животни на планетата. Редица изследвания вече показват, че октоподите, слоновете, кучетата, мишките и гарваните се държат като интелигентни същества. Но сега учените смятат, че съзнанието наистина е много по-разпространено в животинското царство, отколкото някога са предполагали.

Експертите по познанието на животните смятат, че съзнанието е много по-разпространено в животинското царство. В изявлението си екипът казва, че това се отнася за всички животински видове, включително риби и насекоми - всяка от тези групи съдържа интелигентни същества, пише IFLScience. Авторите на изследването също твърдят, че хората трябва да променят начина, по който се отнасяме към такива животни в бъдеще.

По-ранни изследвания вече дават известна представа за възможността други животни да имат сложен вътрешен живот. Например октоподите: те са невероятно умни, способни да решават сложни проблеми, а също така се предполага, че октоподите могат да изпитват физическа и емоционална болка. Едно проучване също предполага, че октоподите сънуват кошмари. Всички тези факти, взети заедно, могат да се приемат като доказателство, че те имат съзнание.

Други проучвания показват, че гарваните, кучетата, мишките и слоновете също се държат по този начин, което предполага, че те са интелигентни същества. В скорошно проучване учените откриха гробище на бебета слонове, което предполага, че те вероятно са били погребани от себеподобните си.

Не по-малко интересни са изследванията на влечуги, включително мухи и пчели, които също потенциално могат да имат съзнание. В резултат на това 40 изследователи подписаха Нюйоркската декларация за съзнанието на животните, документ за степента на животинския интелект, който беше представен на конференция в Нюйоркския университет.

Авторите на декларацията признават, че остава много несигурност по този въпрос, но настояват, че има „силна научна подкрепа за приписването на съзнателен опит на други бозайници и птици“. Изследователите също така отбелязват, че емпиричните доказателства сочат много реалната възможност за съзнателно преживяване при всички гръбначни, както и много безгръбначни.

Съзнанието се отнася до осъзнаването на животното за себе си или за околната среда. Чувствителността, от друга страна, е аспект на съзнанието, който описва способността на животното да преживява и усеща нещата.

Според Джонатан Бърч, философ от Лондонското училище по икономика и политически науки, който подписа декларацията, доказателствата нарастват и учените приемат темата сериозно. Авторите на декларацията настояват, че има реална възможност много животни на Земята да имат съзнание и затова в бъдеще трябва да се отделя повече време на този въпрос, а в бъдеще човечеството може да трябва да преосмисли отношението си към тези видове.

Други изследователи обаче са по-скептични и твърдят, че това, което е открито по-рано, не означава непременно наличие на съзнание.