Скорошни открития, които биха могли да върнат чая на картата на напитките, особено сред по-младото поколение, което обича кафето, предполагат, че пиенето на три чаши чай на ден може да бъде свързано със забавяне на биологичното стареене. Това проучване, проведено от учени в Китай, намеква, че редовното пиене на чай може да е тайната за по-дълъг живот.

Проучването, което включва близо 14 000 души в Обединеното кралство и Китай, разглежда навиците на хората за пиене на чай, включително видовете чай (зелен, черен, жълт или оолонг) и броя чаши, които обикновено пият на ден. След това изследователите разглеждат различни здравни показатели, като кръвно налягане, нива на холестерол и процент телесни мазнини, за да определят биологичната възраст на участниците, която може да се различава от хронологичната възраст в зависимост от здравословното състояние и начина на живот.

Резултатите от проучването са много обнадеждаващи: тези, които редовно пият чай, имат маркери, показващи забавяне на процеса на стареене, пише Daily Mail. Освен това тези пиячи на чай, най-често мъже, водят по-здравословен начин на живот, включително правилно хранене, и са по-малко склонни към безсъние и тревожност.

Изследванията показват, че пиенето на около три чаши чай или шест до осем грама чаени листа дневно е достатъчно, за да получите най-значимите ползи против стареене. Умерената консумация на чай се свързва с най-изразените ползи сред редовно пиещите чай.

Интересното е, че проучването не открива значителни разлики в маркерите на стареене между пиещите чай в Обединеното кралство, където черният чай е популярен, и Китай, страната на зеления чай, или температурата, при която е бил консумиран чаят. Изследователите обаче отбелязват едно ограничение в своето проучване: те не са взели предвид размера на чашите за чай, който може да варира значително.

Въпреки факта, че изследването има наблюдателен характер и не може категорично да докаже, че пиенето на чай причинява забавяне на биологичното стареене, получените резултати са обнадеждаващи. Те предполагат, че полифенолите, основните биоактивни съединения в чая, могат да играят роля в този процес. Смята се, че тези съединения влияят върху здравето на червата, което от своя страна може да повлияе на имунитета, метаболизма и дори когнитивната функция с напредване на възрастта.

Така че, докато популярността на чая сред пиещите кафе може да е намаляла, това проучване дава убедителни аргументи за повторно приемане на скромния чай. Не само осигурява моменти на спокойствие в напрегнатия ни живот, но също така може да бъде ключът към по-грациозното стареене, добавяйки години към живота ни.