Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година, много цветари започват още през септември да подготвят многогодишните растения, които се засаждат през есента.

Ако ги комбинираме правилно, можем да създадем цветни композиции, които да ни радват с непрекъснат цъфтеж от първите пролетни дни чак до началото на зимата.

Защо е най-добре да засадим многогодишните наесен?

Засаждането на многогодишни растения наесен е възможност да имаме прекрасно цъфтящи лехи при относително малки разходи на пари и труд.

Причината е че растенията се адаптират по-лесно и се закаляват през студените зимни месеци.

С настъпването на пролетта, след като премине процесът на привикване към новите условия и укрепнат, многогодишните растения са готови да насочат всичките си сили към интензивен растеж и обилно цъфтене.

Аконитът, клематисът и адонисът са красивоцъфтящи многогодишни растения, които разкриват цялата си красота, ако бъдат засадени наесен. След презимуване на открито те се вкореняват, растат и цъфтят по-добре.

Друга, не по-малко важна причина за засаждането на многогодишните цветя наесен, е възможността цветарят да отдели на този процес повече време.

През есента е възможно трезво да се преценят желанията, по-внимателно да се премислят различните композиции, както и да се подготви почвата и посадъчния материал.

Освен това, затоплената от летните слънчеви лъчи почва се обработва по-лесно. Овлажнената от дъждовете не изисква поливане след засаждане.

За да се радваме на цъфтежа на многогодишните още на следващата година след засаждането им, трябва да избираме бързо цъфтящи сортове.

За цъфтящите наесен

Цъфтящите през есента многогодишни растения са последните багри в градината.

Тъй като през този период те цъфтят обилно, разсаждането им трябва да се прави много внимателно, за да не се повреди кореновата им система, с което да се осигури продължителен цъфтеж и отлично вкореняване.

Ярко украшение на градината през този период са астрите, кореопсисът, хелениумът, седумът.

Но истинските царици в градината сега са хризантемите.

Ефектно допълнение стават ярко-червените фенерчета на физализа.

Необикновено красивото растение с вкусни плодове, които се използват в кулинарията, се размножава чрез семена, засявани на открита почва.

Източник: Мила.бг