Може би фразата „живей за мига“ скоро ще бъде заменена от „живей за 15 секунди“, защото учени откриха, че това което виждаме в момента, много зависи от впечатленията ни през последните 15 секунди.

Всеки от нас знае, че във филмите има много гафове, които почти никога не забелязваме – така например Хари Потър носи две съвсем различни тениски в две последователни сцени от филма. Или пък Джулия Робъртс яде кроасан в една сцена от „Хубава жена“, който се „трансформира“ в палачинка в следващата.

Сега група изследователи смятат, че са открили причината за това наше „недоглеждане“. Феноменът, наречен от учените „поле на непрекъснатост“, е резултат от това, че мозъкът ни визуално смесва външно сходни обекти, които сме видели в последните 15 секунди.

В реалността обектите не би следвало спонтанно да се превръщат в нещо друго, както може да стане във филмите. И именно в това, според учените, се крие и обяснението за интересното явление.

Без „полето на непрекъснатост“ ние вероятно бихме били свръх-чувствителни към малките промени в средата – движения или сенки например. Ако възприемаме лицето на някой по този начин, то би ни изглеждало сякаш постоянно претърпява метаморфоза, като част от някаква наркотична халюцинация.

„Полето на непрекъснатостта изглажда нещо, което иначе би представлявало неравно възприятие за качествата на обектите с течение на времето“, казва Дейвид Уитни от екипа. „По същността си то кара външно различни – но не по радикален начин – обекти да изглеждат по-сходни един с друг. Това е изненадващо, защото означава, че визуалната система жертва прецизност за целите на стабилното и непрекъснато възприятие на обектите“, обяснява Уитни. 

Източник: Дъ Върдж