Когато става въпрос за закуска, повечето от нас са разделени на два лагера: отборът на сладкото или отборът на солено. В Испания повечето местни жители са категорично в категорията сладки закуски, тъй като често започват деня с шоколадов чуррос. Да, това е чуррос с течен шоколад, и, да, той е вкусен и го има в Испания от стотици години.

 Въпреки че можете да ги намерите , поръсени с канелена захар в Щатите, чуррос произхожда от Испания. Не е изненадващо, че като толкова много други хранителни тенденции, има история за чуррос.

 Подобно на обсъждания произход на испанските тапас, определянето на създаването на чурро в една страна е като да ни помоли да изберем любимия си регион за вино.

 Трябва да започнете, като се запитате: какво точно е чурро и как е възникнало? Що се отнася до историята на, това е сложно. Някои историци твърдят, че испанският чурро е потомък на китайски сладкиш, наречен Ютиао. Китайският сладкиш е пържен в олио и прилича на две дълги, сплетени хлябчета и не е поръсен със захар или потапян в шоколад, както ще видите в Испания (или в Щатите, Мексико, Южна Америка или напълнен с гуава в други страни, но повече за това по-долу.) Историята разказва, че португалските изследователи донесоха Ютиао обратно в Иберия.

 Други казват, че чуррос са били изобретение на испански овчари, които пържели тесто, направено от брашно, вода и сол - същите базови съставки (в допълнение към маслото и яйцата) за churros, които познаваме днес - като заместител на свежия хляб. Историята също така разказвеа, че името на сладкиша уж е било вдъхновено от родната овца Чура.

 Докато историята на чурро може да е размива, историята е по-сигурна, когато шоколадът се е замесил. Чурос са били въведени в Южна Америка по време на испанската инквизиция през 1500-те. Приблизително по същото време испанците се върнаха в Европа с какао, което подсладиха със захарна тръстика, за да направят гъст, горещ шоколад, който е идеален за чуррос. Това е традиция, която днес живее на емблематичното място в Мадрид е Chocolatería San Ginés. Открит през 1894 г., San Gines е отворен 24 часа за чурроси с шоколад. (особено забавна спирка посред нощ в града).

 При първото или следващото ви пътуване до Испания тези съвети ще ви помогнат да намерите една от любимите гастрономически традиции на Испания, от къде да намерите чуррос.