Готвенето на омлет за закуска може да бъде провалено, ако счупите яйце и откриете мистериозни червени или кафяви бучки по него. Тази картина може да изглежда много отблъскваща, но изследователите съветват да не се паникьосвате.

Първо, учените отбелязват, че яйцата с такива петна няма да навредят на човешкото здраве. Второ, науката има много силна обосновка за това как се появяват, пише IFLScience. Изследователите отбелязват, че такива малки съсиреци, като правило, са петна от кръв или месо. Обърнете внимание, че такива съсиреци не са особено чести, поне в промишлено произведените яйца, тъй като компаниите сортират продукта си, за да премахнат подобни „недостатъци“. Статистиката показва, че средно те се срещат в по-малко от 1% от общия брой яйца в производството.

Как се образуват петна в яйцата?

Изследователите отбелязват, че и двата вида петна могат да се образуват по време на етапа на образуване на яйца. Например кървави петна могат да се образуват по време на овулация или в самия яйчник, или в тръбата между яйчника на кокошката и матката (яйцепровода).

Яйцеклетките започват да се образуват в пълни с течност торбички, известни като фоликули вътре в яйчника, а фоликулите имат собствена гъста мрежа от кръвоносни съдове. Тези съдове могат да кървят, когато фоликулът се разкъса и освободи яйцеклетката, а изтичащата кръв може да залепне по повърхността на яйчния жълтък. Понякога обаче в яйчния белтък могат да се открият петна от кръв поради кървене от яйцепровода.

Кафявите петна са месести и се състоят от тъкан, уловена от яйцето, докато преминава през яйцепровода - така че обикновено се намират в бялото. Учените отбелязват, че повечето петна от месо са кафяви, но понякога могат да бъдат червени или бели.

Защо възникват?

Изследванията показват, че има редица фактори, които могат да допринесат за образуването на петна от кръв или месо. Те включват:

възраст на пилетата;
хранене;
заобикаляща среда;
генетика.

Проучването също така показа, че липсата на витамин А в диетата увеличава вероятността пилетата да снасят окървавени яйца. Освен това причината може да е стрес, силен шум, инфекциозни бактерии, вируси или температурни промени.

Безопасни ли са за ядене яйца с петна?

Данните от Центъра за безопасност на яйцата показват, че петната от кръв или месо изобщо не влияят на качеството на яйцата и следователно продуктът е напълно безопасен за консумация и няма да причини вреда, ако е приготвен правилно. В същото време, ако появата на оцветени яйца ви кара да се чувствате гадно, учените съветват просто да премахнете петната.