Летящо превозно средство, което ще бъде масово и всеки ще може да си купи? Не, вече не е научна фантастика, а има създаден рабонещ прототип. Запознайте се с Джетсън I  (Jetson One) машина, която може да отведе своя пилот в полет над гори, вода и земя. При това, използвайки силата на електричеството.

Името на уникалната машита се корени в американския ситком The Jetsons, който през 60-те години на XX век разглежда идеята за летящи “коли”, с които ще се предвижват семействата на бъдещето.

Днес Джетсън I развила впечатляващите 100 км/ч и може да измине над 30 километра с едно зареждане. Електрическото летящо превозно средство с вертикално излитане и кацане бе представено през октомври 2021 година, а доставките за 2022 година бяха мигновено разпродадени.

Шведско-полската компания, която създава Джетсън I, вече приема поръчки за следващата година. Цената на удоволствието да полетиш във въздуха е $92,000. Сума, за която може да си позволите и невероятни коли, които обаче няма да ви позволят да прелетите над гора, например.

Питър Термстон, един от двамата създатели на концепцията, споделя: “Първият път, в който летях, беше невероятно. Чувството е тотално ново, има еуфория. Отворихме ново измерение за хората”.

Оказва се, че създателите на Джетсън I имат далеч по-кардинални планове за идеята си. Те смятат, че е съвсем реалистично до няколко десетилетия този начин на предвижване да стане масов, а това да промени коренно транспортът такъв, какъвто го познаваме.

Те вече планират да създадат нова версия, която да има две места, която вероятно ще бъде създадена в следващите четири години.

“Към края на десетилението искаме да имаме четириместна летяща кола на пазара, която да измести нормалния семеен автомобил. И всички ще я искат”, смело заявява Термстон, който твърди, че за да се превърнат градовете в по-добро място за живот масовия транспорт трябва да се промени, като се “качи” във въздуха.

“Хората мислят, че това е лудост, но ние вярваме, че всеки може да бъде пилот до края на десетилетието. Еволюцията се случва бързо”, добавя той.

Терстром и неговия партьор Томаш Патан създават Джетсън през 2017 годиина, след като обмислят концепцията няколко години. След година те започват да включват в проекта системи за безопасност, които да подсигурят полета. Някои от тях са резервни мотори, ограничители на скоростта и различни сензори.

Дженсън I не се нуждае от писта, за да излети, и е построен така, че да осигури плавно кацане за пилота.

Днес уникалният продукт се радва на небивал интерес. Създателите му споделят, че получават запитване за поръчка на всеки 15 минути 24 часа на ден. А на няколко часа се появява инвеститор, който иска да купи цялата компания.

“Хората искат да бъдат част от историята. Представете си да бъдете един от първите в света, който да притежава Джетсън”, коментира Терстром

Самата машина тежи 86 килограма, като максималната тежест на  нейния пилот може да бъде 85 килограма. Животът на батерията стига за 20 минути, като се зарежда максимарно за 2 часа. Управлението се осъществява чрез джойстик и педал за скоростта.

Джетсън трябва да спазва правилата за летене, които се прилагат в различните държави, които варират, но за момента с него не може да се лети в градовете.

Както обаче видяхме, неговите създатели вярват, че това съвсем скоро ще се промени. Като самите хора в бъдеще ще предпочитат да пътуват по въздух, вместо по асфалт. Термстон и Патан се надяват, че 15% автомобилния транспорт днес ще се превърне във въздушен към 2035 година, а към средата на века дялът ще нарасне до впечатляващите 50%.

 “Желаем да направим големите градове по-добро място за живот”, твърдят иноваторите. Според, които тази транспортна революция би позволила мегаполисите да станат по зелени, което ще повиши качеството на живот.

Засега обаче идеята им е по-скоро е изключение, но следващата стъпка предстои, а именно – създаването на двуместна летяща кола с място за багаж.

Въздушната революция в транспорта има и други пионери. Припомняме, че още през лятото на 2021 година автомобилът самолет AirCar извърши полет между словашките летища Нитра и Братислава, който продължи 35 минути. След кацането машината се трансформира в спортна кола и продължи по улиците на града, а зад волана му беше неговият създател Стефан Клайн.

Превод: GlasNews.bg