Само за 12 години известният пълководец успя да завладее огромни територии в Азия и създаде една от най-големите империи в историята, която се разпадна след смъртта му. Имал ли е Александър Македонски деца и ако да, какво се е случило с тях и защо не са станали владетели на империята? 

Сега много историци са съгласни, че Александър Велики винаги е имал един, а може би дори двама сина. Единият е роден от съпругата му Роксана, родом от Бактрия (държава в Централна Азия), а вторият, както се смята, е роден от любовница на име Барсин, пише Live Science. Както показват историческите източници, законният син на известния командир се казва Александър IV, а вторият син се споменава под името Херкулес Македонски.

Според Иън Уортингтън от университета Макуори, Австралия, Александър Велики, починал през 323 г. пр.н.е. от неизвестна болест (учените все още се опитват да открият точната причина за смъртта му), не е доживял няколко месеца до раждането на сина си от законната си съпруга. В същото време синът на Александър от неговата любовница е роден през 327 г. пр.н.е., смята ученият.

Историците все още не са стигнали до консенсус дали Херкулес наистина е син на Александър, тъй като последният никога не го е признал. Но например Джоузеф Ройсман от Колби Колидж, Мейн, САЩ, смята, че и двамата сина са били деца на Александър Велики.

След смъртта на владетеля на огромната империя, която се простира от Балканския полуостров в Европа до днешната територия на Пакистан в Азия, няма наследници на трона. Съпругата на Александър Роксана все още била бременна и никой не е знаел дали бебето ще бъде момче. Според Уортингтън и Херкулес не е имал правно основание да претендира за трона на империята, тъй като е бил незаконен син.

Александър Великицял екран
Статуя на Александър Велики в Солун, Гърция Снимка: Live Science

От друга страна, според учените, и двамата синове на Александър Велики са родени от майки от азиатски произход, което предизвикало негодувание сред генералите на командира. Те не можели да позволят на някой от тях да заеме трона.

Формално, полубратът на Александър Аридей става владетел на империята, а Александър IV става съуправител след раждането му. Според учените Аридей е имал някаква форма на психическо разстройство, а Александър IV е бил още бебе, така че е имало вакуум във властта. И военните лидери на Александър започнахали да се борят за контрол над империята, което в крайна сметка я раздели на части.

Както показват проучванията, майката на Александър Велики Олимпиада също играе роля в борбата за власт. През 317 пр.н.е. тя се съгласява да стане настойник на Александър IV и с помощта на един от командирите на сина си убива Аридей. През 316 г. пр.н.е. Олимпиада също е убита.

След още 5 години командирът на Александър на име Касандър, който всъщност контролирал Македония, убил Александър IV, за да не може да достигне пълнолетие и да се възкачи на трона поне на балканската част на някогашната огромна империя. Някъде по същото време е убит и вторият син на Александър, Херкулес.

Превод: GlasNews