Замразяването на хляба се представя в социалните мрежи като начин за подобряване на здравето, но реалната полза, потвърдена от науката, е по-умерена. Когато хлябът се пече, топлината желатинизира нишестето в тестото, което го прави по-пухкаво и захарите в нишестето се усвояват по-лесно. Това може да доведе до резки скокове в нивото на захарта и инсулина в кръвта, което не се отразява по най-добрия начин на метаболизма, така че учените изброиха някои причини, поради които трябва да помислим за замразяването му, пише ScienceAlert.

Изследователите са открили, че охлаждането на нишестето, по-специално замразяването, го превръща в устойчиво нишесте. Такива нишестета не се разграждат лесно в храносмилателната система, така че е по-малко вероятно да причинят внезапни скокове на кръвната захар и инсулина. Това свойство на замразения хляб може потенциално да помогне при глада, тъй като може да ограничи повишаването на кръвната захар и нивата на инсулин след хранене, казва Дуейн Мелор, водещ експерт по основана на доказателства медицина и хранене в Медицинското училище Астън, Астънския университет.

Степента, до която устойчивото нишесте се образува в хляба, зависи от няколко фактора, включително процеса на печене и дали хлябът след това е охладен или напълно замразен. Изследване, едно от които включва десет здрави души, показва, че замразяването на домашен хляб значително намалява ефекта му върху кръвната захар, особено когато е препечен. Въпреки това, този ефект не е наблюдаван в случая на хляб, закупен от магазина, което кара авторите да предполагат, че съставките и производственият процес могат да повлияят на образуването на устойчиво нишесте.

В допълнение към незабавните си хранителни ползи, устойчивото нишесте осигурява храна за полезните бактерии в дебелото черво. Това не само помага за поддържането на здравословен баланс на чревната флора, но също така помага за подобряване на метаболизма чрез повишаване на инсулиновата чувствителност и евентуално понижаване на холестерола чрез действието на късоверижни мастни киселини, произведени от червата, казва Мелор.

В заключение, въпреки че замразяването на хляба може да осигури някои ползи за здравето, общите дългосрочни ефекти върху здравето, като контрол на теглото или предотвратяване на хронични заболявания, вероятно ще бъдат минимални. Замразяването обаче е практичен съвет, който ви позволява да намалите хранителните отпадъци, като същевременно извлечете малките ползи за здравето, свързани с по-високото съдържание на устойчиво нишесте, казват учените.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Depositphotos