Векове след като е потънал е морето, изгубеният британски град, подобен на Атлантида, е открит.

Неотдавнашно откритие на учени, които са прекарали десетилетия в търсене на Ravenser Odd, може най-накрая да определи града.

Ravenser Odd, който е наричан още Атлантида на Йоркшир, е основно място за спиране на товарни кораби и риболовни лодки. Градът, който се е намирал в устието на устието на Хъмбър и е погълнат от Северно море през 1362 г., сега може би е забелязан от учени, използващи сонарна технология, пише Daily Star.

Експертите смятат, че изгубеният град се намира на една миля от брега на Йоркшир, а според последните данни - има открития само на няколко метра под повърхността на водата. 

Сонарното оборудване е разгърнато с надеждата да се намерят стените на пристанището на изгубения град, като разследванията вече разкриват скали и каменна зидария. 

Според учените,  находката ще бъде толкова легендарна, колкото откриването на Помпей, който е покрит с вулканични отломки, или наравно с намирането на легендарния град Атлантида. 

Професор Дан Парсънс, геоучен от университета в Хъл, заяви: "Това е завладяващо, вълнуващо, много вълнуващо. Точното местоположение на този средновековен град никога не е било определено."

„Сега имаме инструментите и технологията, за да отидем там и да го локализираме веднъж завинаги.“, добавя още той.

Екипът се надява да намери "отпечатък" на града и след това да начертае 3D карта на околността, разчитайки на пристанищни и морски стени, както и на градски основи. 

След това водолазите могат да бъдат разположени в Йоркширската Атлантида, като експертите казват, че ще започнат да анализират района, тъй като вече разполагат с всички данни, от които се нуждаят.

Фил Матисън е посветил 25 години от живота си на издирването, пише The Mirror, а историкът отбелязва, че е бил "поразен" от това "необикновено откритие". 

Ravenser Odd е основан през 1235 г. и е споменат в "Ричард II" и "Хенри VI" - произведенията на Уилям Шекспир, но до 1346 г. голяма част от града е унищожена от ерозия.

Превод: GlasNews.bg