Учените са установили, че най-малко половината от студентите отлагат до степен, която е потенциално вредна за здравето им. Освен това изследователите смятат, че това може да не е единственият резултат от отлагането на дела, пише Science Alert .

Друго проучване установи връзка между отлагането и лошото здраве. Изследователите обаче все още не са успели да разберат как точно работи това - дали отлагането води до влошаване на здравето, отлагане на посещение на лекар за по-късно или обратното - те просто нямат енергия да изпълнят задачите.

За да отговорят на този въпрос, група учени от Karolinska Institute и Sofiahammet University проведоха надлъжно проучване, в което те наблюдаваха хора за определен период от време и направиха измервания в различни точки от изследването. Общо 3525 студенти от осем университета във и около Стокхолм са участвали в проучването.

По време на едногодишното проучване студентите бяха помолени да попълват въпросници на всеки три месеца. След 9 месеца 2587 студенти отговориха на последващ въпросник, който оценяваше здравните резултати.

В началото на изследването учените разделили учениците на групи в зависимост от склонността им към отлагане. Резултатите от проучването показват, че след 9 месеца нивото на отлагане е свързано с по-силни симптоми на депресия, тревожност и стрес. В допълнение, тази група студенти също съобщават за инвалидизиращи болки в раменете и ръцете, лошо качество на съня, самота и финансови затруднения. Изследователите отбелязват, че тези асоциации продължават дори когато са взели предвид други фактори, които биха могли да повлияят на резултатите, включително възраст, пол, ниво на образование и предишни психически и физически диагнози.

Изследователите отбелязват, че техните данни не сочат никакви конкретни последици за здравето, но показват, че отлагането е важно за широк спектър от последици за здравето, както физически, така и психически, по-специално и по нездравословен начин като цяло.

Лечение на прокрастинация

Важно е обаче да знаете, че ново клинично проучване показа, че когнитивно-поведенческата терапия е ефективна в борбата с отлагането. Учените са установили, че такова лечение може да помогне на пациента да преодолее отлагането:

разбийте дългосрочните цели на краткосрочни;
контролирайте разсейването (включително изключване на телефона);
поддържане на концентрация върху задачата;
работа с негативни емоции.

Изследователите отбелязват, че лечението на прокрастинацията ще изисква известни усилия и не гарантира бързи резултати, но дори малки промени ще имат голям ефект върху качеството на живот на пациента.

Превод: GlasNews