Преди няколко дни в небето над Норвегия група наблюдатели на сияние станаха свидетели на наистина необичаен феномен. Те видяха полярно сияние в небето, което имаше необичайни цветове за подобни явления: розово и оранжево. Ако розово полярно сияние вече се е появявало над Норвегия миналия месец, то оранжево не е било виждано досега, пише Space.

През ноември тази година, „ловецът на сияние“ Маркус Варик и група туристи, които той придружаваше, станаха свидетели на появата на необичайно розово сияние. Тогава учените обясниха, че най-силното изхвърляне на плазма от Слънцето е пробило дупка в магнитното поле на Земята, поради което слънчевите частици са проникнали много дълбоко в атмосферата. Това беше причината за появата на необичайно розово сияние.

Полярно сияниецял екран
Снимка: space.com
 

Северното сияние - ето откъде да му се наслаждаватеКои са местата, които ще ви осигурят най-добра гледка към небето

Но този път Варик, който води туристи да видят тези атмосферни явления повече от 10 години, и неговата група видяха не само розови, но и оранжеви полярни сияния в небето. Според Варик никога преди не е виждал такива нюанси.

"Не знам какво трябва да се случи, за да стане полярното сияние оранжево, определено не съм виждал това преди. Може би отново е имало дупка в магнитното поле на Земята или може би е нещо друго, не знам. Във всеки случай, наблюдавахме това явление в продължение на минути“, казва Варик.

Полярно сияниецял екран
 
Снимка: space.com

Експертите по космическото време все още не знаят какво се е случило този ден в небето близо до норвежкия град Тромсьо, който се намира на 350 км над Северния полярен кръг.

Според Варик полярното сияние е било предимно розово и зелено, но от време на време е блещукало в оранжево и въпреки кратката продължителност на събитието, той е успял да улови някои невероятни кадри. Но най-интересното е, че според прогнозите на учените шансовете да видите розово сияние в този ден са били нищожни.

Полярните сияния са резултат от взаимодействието на слънчевите частици, които навлизат в атмосферата, с магнитното поле на нашата планета. Най-ярките сияния се появяват, когато Земята е достигната от огромни потоци слънчева плазма в резултат на изхвърляне на коронална маса. Но учените не са регистрирали нищо подобно на Слънцето през този ден.

Според учените розовият цвят на полярното сияние се дължи на взаимодействието на слънчевите частици с азота в земната атмосфера. Но това се случва само когато слънчевият вятър проникне дълбоко в атмосферата. Но това също не се е случило, така че причината за необичайното сияние остава загадка.

Превод: GlasNews