Археолози от Националния институт за превантивни археологически изследвания (Inrap) откриха "безпрецедентен" паметник в Марлиен, близо до Дижон, Франция.

Разкопавайки мястото, екипът откри артефакти от неолита до желязната епоха, включително кремъчни върхове на стрели и кама от медна сплав.

„Този ​​тип паметник е безпрецедентен и няма аналог“, обясни Инрап в прессъобщение. „Датирането все още остава неточно, но единствените артефакти, открити при разкопките, съответстват на изсечени кремъци през периода на неолита.“

Екипът провежда радиовъглероден анализ, който оценява възрастта на открити останки от хора, като измерва колко въглерод-14 се е разложил в тялото му след смъртта, за да получат по-добра представа кога е построен паметникът.

На други места в обекта екипът откри няколко кладенеца, датиращи от бронзовата епоха. Беше открит и некропол, датиран между 1500 г. пр. н. е. и 1300 г. пр. н. е. – открити са и игли от медна сплав и кехлибарена огърлица, но поради киселинността на почвата, че екипът не е открил пълно погребение.

Въпреки че е интригуващо, все още не е ясно точно от кога е паметникът. Екипът се надява да открие повече улики за това странно, потенциално много древно място и може би, неговата цел.

Превод: GlasNews.bg