Когато мислим по въпроса кой може да е най-умният човек в историята, няколко известни имена идват наум. Айнщайн, Хокинг, Питагор, Конфуций и Тесла са оставили незаличими белези в своите области. Сред тях обаче има един, който се откроява: сър Исак Нютон.

Определение за интелигентност: Отвъд IQ

Преди да се потопим в гения на Нютон, е важно да обясним какво имаме предвид под „умен“. Докато концепцията за интелигентност се обсъжда от психолози, невролози и експерти по изкуствен интелект, ние ще се придържаме към проста дефиниция: способността за учене, разсъждение и разбиране.

Това определение предполага широта на познанието, пише Big Think. Истински интелигентният човек разполага с огромно количество информация по различни теми. Креативността също играе важна роля; Творческите мислители могат да видят възможности там, където другите виждат безизходица.

Коефициентът на интелигентност на Исак Нютон остава загадка, тъй като през 17 век не е имало тестове за интелигентност. Но може да се каже, че попълването на кръгчета на тестове с избираем отговор не е неговият стил. Той вероятно ще го завърши за няколко минути и след това ще прекара допълнителното време в усъвършенстване на въпросите.

Нютон се отличава не само с интелекта си, но и с дълбоките си познания и творчески способности. Той е истински ерудит, владеел физика, математика и теология. Неговата преданост към религията е очевидна във факта, че повече от половината от публикуваните му творби са посветени на теологични въпроси.

Нютон дори се занимава с алхимия, вярата, споделяна от много учени от неговата епоха, че металите могат да бъдат превърнати в злато. Изненадващо, алхимичните теории не са били напълно неоснователни, тъй като са довели до откриването на елементи като фосфора.

По-късно Нютон се занимава с икономика, демонстрирайки своята гъвкавост. Той служи като майстор на монетния двор, активно преследвайки фалшификаторите. Неуморното му преследване на справедливост му спечели репутацията на Сивия шериф на Лондон от 17-ти век.

Безпрецедентната креативност на Нютон

Това, което наистина отличава Нютон, е неговата несравнима креативност. Той изобретява важни инструменти и устройства, които революционизират науката. За да изучава ускорението, той създава производната, фундаментална концепция в математиката. Той също така разработи интеграция, друг важен инструмент за изчисление, за да намери площта на извитите повърхности. Тези нововъведения не са съществували преди Нютон да им вдъхне живот.

Творческият гений на Нютон надхвърля математиката. Той проектира телескоп с плоско вторично огледало и въвежда ръбове върху монетите, за да предотврати "изрязването на монети". Неговите изобретателски умения били толкова изключителни, че той често правел свои собствени инструменти и насърчавал другите да правят същото.

Цената на гения

Геният на Исак Нютон си имаше цена. Въпреки славата си, той води самотен живот, белязан от отшелничество и антисоциално поведение. Неговата обсесивна и неприятна природа също загатва за потенциални проблеми с психичното здраве като обсесивно-компулсивно разстройство и биполярно разстройство. Някои от писмата му дори съдържат признаци на шизофрения.

Исак Нютон, типичният ерудит и творчески гений, олицетворява идеала за рационалния човек. Неговият принос към науката, математиката, теологията и други области остава несравним. Неговият изключителен интелект обаче е постигнат на голяма лична цена, което подчертава, че геният често идва със собствен набор от предизвикателства.

Наследството на Нютон продължава да вдъхновява учени и мислители днес, като служи като доказателство, че човешкият стремеж към знание, творчество и гений неизбежно се отразява на света.