Есента често се свързва с появата на депресия и известна меланхолия. Това се дължи на липсата на слънце, студеното време, дъждовните дни и сивота извън прозореца.

Някои хора обичат есента заради шумоленето на шарени листа под краката им и греяното вино на терасата, а други я мразят заради липсата на енергия, сила и постоянната умора. Какво да направите, за да излезете от това състояние и тази есен да бъде ярка и изпълнена със смисъл? Какви препоръки трябва да следвате, за да не станете заложници на есенната депресия, разказва Полина Савенко, практически психолог, арт терапевт, основател на психологическата академия „Psy-art“ .

Повече положителни емоции

"Изпълнете деня си с приятни разговори или разходки в есенния парк и вземете своята доза позитивизъм", съветва психологът.

Всяка вечер планирайте следващия си ден, опитвайки се да добавите някои малки удоволствия за себе си към графика. Положителните емоции не винаги са свързани с пари, по-скоро обратното. Можете просто да се усамотите в парка и да подишате чистия есенен въздух, докато пиете ароматно кафе. Можете да отидете на пикник с цялото семейство или да нахраните патиците на езерото с детето си. Или просто се отпуснете и гледайте любимия си сериал у дома под топло одеяло. Изберете това, което ви изпълва, вдъхновява, кара да се усмихвате и да ви ободрява.

Снимка: Getty Images

Имайте хоби

Обикновено, който има много свободно време, има време за тъга. Вместо да лежите на дивана и да гледате скучни телевизионни предавания, направете нещо полезно.

„За да предотвратите тъжните мисли да запълнят вътрешното ви пространство, правете любимите си неща в свободното си време. Ако все още нямате хоби, анализирайте какво ви носи удоволствие: четене на книга, игра на билярд или боулинг, а може би и правене на свещи. Намерете това, което ще попълни вашия ресурс", подчертава Полина Савенко.

Може би отдавна сте мечтали да отидете на рисуване или да се научите да карате ролкови кънки, или да вземете уроци по танци или готварство. Това е едно ново преживяване, което ще донесе много положителни емоции, преживявания и впечатления.

Снимка: Pixabay

Погрижете се за храненето си

"Важно е да обърнете внимание на храненето си. Голямото количество зеленчуци и плодове и балансираната диета ще ви помогнат да поддържате нивото на витамини и микроелементи в тялото си", казва пред "Фокус" психологът.

Всъщност лошото настроение, апатията и раздразнението може да не са причинени от смяна на сезона, а от липса на хранителни вещества или дори от определени заболявания. Затова се опитайте да се храните разнообразно и балансирано. Опитайте се да ядете цветни зеленчуци и плодове и е много вероятно животът ви да блести с ярки цветове.

Снимка: Freepik

Не дръжте емоциите си в себе си

Нормално е да изпитваме различни емоции, като те могат да бъдат както положителни, така и отрицателни. Анализирайте какво ви причинява негативни емоции: какви хора, събития, чувства и ако е възможно, опитайте се да сведете до минимум или напълно да изключите тези фактори от живота си.

"Когато се чувствате зле, не забравяйте да проследите какво е причинило това състояние. Анализирайте какви емоции изпитвате“, съветва Полина Савенко.

Снимка: Freepik

Отървете се от негативните емоции

Важно е да дадете воля на негативните емоции и да не ги задържате в себе си, трупайки негативизъм и недоволство, защото рано или късно те ще излязат. Намерете начин да освободите тези емоции по екологичен начин, без да позволявате на близките ви да страдат.

„Намерете отдушник на негативните емоции по екологичен начин, например отидете на бокс или ударете възглавница, когато почувствате, че "купата" с емоции е препълнена и трябва да ги излеете. Това ще спаси хората около вас от лошото ви настроение и ще улесни живота ви“, подчертава психологът.

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Getty Images