Райската градина е библейско място, дълбоко вкоренено във въображението на християнството и юдаизма. Съществувал ли е този рай и къде би бил в този случай, разкрива IFLScience.

Ясно е, че Райската градина е изпълнена със символика и има много моменти в тази история, които не могат да бъдат разбрани от рационална гледна точка (например, не се вярва напълно, че змиите могат да говорят). Съвсем логично е обаче да се предположи, че тази митологична градина е базирана на реална местност.

Известно е, че Едем е мястото, където за първи път са създадени хората. Първите двама души, голите съпрузи на име Адам и Ева, невинно се скитали из този рай, докато коварната змия и забраненият плод не им донесоха (а следователно и на цялото човечество) сериозни проблеми.

Твърди се, че историята символизира как хората са паднали от положение на детска невинност и благословии до състояние на свободна воля и знание, както и на зло и смърт.

Местоположението на градината е описано в Битие 2:10-14:

„Една река излизаше от Едем, за да напоява рая; и след това се раздели на четири реки. Името на едната е Фисон: тя обикаля цялата земя Хавила, тази, където има злато; и златото на тази земя е добре; има bdola и ониксов камък. Името на втората река е Гион (Геон): тя обикаля цялата земя Куш. Името на третата река е Хидекел (Тигър): тя тече преди Асирия. Четвъртата реката е Ефрат."

Ключовото тук е, че се е намирало там, където се сливат четири реки. Две от тези реки познаваме днес: Тигър и Ефрат. Те произхождат от Турция, след това текат през Сирия и Ирак и се вливат в Персийския залив.

Адам и Ева, раят, първите хорацял екран
 
Снимка: Sentinel-2/ESA

Остава обаче неясно какво означават имената "Фишон" и "Гихон". През вековете някои теолози са предполагали, че те могат да се отнасят до Ганг в Индия и Нил в Египет, въпреки че други отбелязват, че в този случай те говорят за огромна част от Земята.

Джон Калвин, теолог от 16-и век, известен с ролята си в протестантската реформация, пише: „Мнозина смятат, че Пизон и Гихон са Ганг и Нил; грешката на тези хора обаче е убедително опровергана от разстоянието между позициите на тези реки, те просто не искат да мислят, че обитаването на един човек се простира от най-отдалечената част на Азия до крайната точка на Европа."

Въпреки това, въз основа на споменаването на Тигър и Ефрат, може да се предположи, че Райската градина е почерпила известно вдъхновение от района в Ирак и Иран, където тези две реки се сливат в Персийския залив. По-специално, на границата между Иран и Ирак има река Шат ал-Араб, която се образува при сливането на споменатите реки.

Адам и Ева, раят, първите хора
Снимка: Homo Cosmicos/Shutterstock.com

Ако погледнем местоположението на Райската градина от гледна точка на науката и я считаме за символ на произхода на човека, тогава със сигурност трябва да насочим поглед към Африка.

Така наречената люлка на човечеството се намира в Южна Африка на около 50 километра северозападно от Йоханесбург. Това място е дом на най-голямата концентрация на останки от човешки предци в света.

Сред хилядите вкаменелости, открити тук, изследователите откриха останките на австралопитек, ранен маймуноподобен вид хора, който е на приблизително 3,4-3,7 милиона години.

Само преди 200,00 - 300 000 години се появява съвременният Хомо сапиенс. Отново Африка е мястото на това развитие и съвременните хора най-вероятно за първи път са се появили някъде в района на днешна Етиопия.

Така че, ако търсим „научна“ райска градина, тогава Южна Африка и Етиопия изглежда са нашият най-добър избор. Дали обаче някога тези места са били рай, където са се събирали четири реки, предстои да разберем.

Превод: GlasNews