Жаждата за сладко е познато чувство за мнозина. И докато малко парче шоколад за десерт е напълно приемливо, консумацията на добавена захар в големи количества и редовно е сериозна заплаха за вашето здраве. Ако ви е трудно да се откажете от сладкото, има няколко прости начина да се отървете от пристрастяването си към захарта. Яденето на други храни може да ви помогне да ограничите желанието си за сладко за нула време. Eat This, Not That пише за това.

Често хората, надявайки се да се откажат от захарта, избират единствения начин - да се откажат драстично от тази съставка. Но има и други методи, които могат да ви помогнат да изградите здравословни навици, като същевременно намалите желанието си за захар.

Малко количество добавена захар може да бъде част от балансирана диета. Американската сърдечна асоциация препоръчва не повече от 25 грама на ден за жени и по-малко от 36 грама за мъже. Въпреки това, ако жадувате за повече захар, трябва да направите нещо по въпроса. Тези 10 начина ще ви помогнат да се отървете от пристрастяването към захарта завинаги.

Яжте повече протеини

Тъй като протеинът е най-засищащият макроелемент, включването му във всяко хранене е ефективен начин да се почувствате по-сити. Когато сте сити и доволни, е по-малко вероятно да ядете сладки десерти. Като източници на протеин, които изискват минимална подготовка, можете да изберете гръцко кисело мляко, сирене, яйца и протеинов шейк.

Снимка: Freepik

Увеличете приема на фибри

Фибрите са друга засищаща съставка, също като протеина. Колкото повече фибри ядете, толкова по-вероятно е да се почувствате сити и доволни след хранене. Това удовлетворение може да намали вероятността да търсите друга храна, включително сладкиши.

Плодовете и зеленчуците са чудесен източник на фибри и съдържат много други основни хранителни вещества. Добавянето на тези храни към всяко хранене и закуска е чудесно начало за увеличаване на приема на фибри. Освен това яжте пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, за да получите повече от препоръчаните 25 грама фибри на ден.

Пийте много вода

Говорейки за вода, леката дехидратация може да ви накара да се чувствате гладни, дори ако физиологично не се нуждаете от храна. Пиенето на достатъчно вода през целия ден не изисква почти никаква подготовка, но много възрастни се борят да го превърнат в навик.

Поддържането на хидратация може да бъде лесен начин за намаляване на желанието за сладко и минимизиране на други симптоми на дехидратация, като замайване и проблеми с концентрацията. Няма единна универсална норма, подходяща за всички, но препоръчителното количество вода е 30 мл на 1 кг тегло. В допълнение към поддържането на това минимално количество течност, обърнете внимание на цвета на урината си и се стремете тя да бъде бледожълта, за да се избистри.

Снимка: Freepik

Научете се да се справяте със стреса

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но полагането на усилия за управление на нивата на стрес също може да ви помогне да ограничите желанието си за сладко.

Хроничният стрес може да повиши нивата на кортизол, хормон, който повишава апетита. Това повишаване на апетита може да доведе до постоянно желание за сладко. Управлявайте стреса си чрез упражнения и медитация, избягвайте стресови ситуации и практикувайте дихателни техники, за да преминете през стресови моменти.

Яжте здравословни мазнини

В сравнение с въглехидратите, мазнините са по-засищащи хранителни вещества, които ви помагат да се чувствате сити след хранене. Освен протеин във всяко хранене, трябва да включите и мазнини. Ако изберете зърнени храни и мляко за закуска, добавете нарязани ядки за повече мазнини и протеини. Ако обичате лека супа за обяд, добавете сирене или авокадо за богато на мазнини ястие.

Снимка: Pixabay

Изберете по-здравословни въглехидрати

Индустриалните продукти могат да имат място в пълноценното хранене, но избягвайте продукти с добавена захар. Трябва да следвате тази практика, когато става въпрос за всички пакетирани въглехидрати, включително смеси за палачинки, хляб, крекери и др.

Бъдете активни

Една от причините хората да жадуват за захар е, че тази съставка може да произведе повече допамин в мозъка. Освобождаването на тези ендорфини ви помага да се чувствате по-щастливи и дори по-спокойни. Вместо да посягате към сладкиши, за да повишите нивата на допамин, включете упражнения в ежедневието си.

Независимо дали става въпрос за бърза разходка, тренировка във фитнеса или обикновена тренировка у дома, упражненията могат да освободят ендорфини. Повишаването на настроението ви с упражнения ще има много ползи за здравето и ще помогне за намаляване на желанието ви за сладко.

Снимка: Freepik

Махнете захарта

Ако ви е трудно да контролирате порциите сладки, започнете, като ги направите по-малко достъпни. Това не означава, че захарта ще бъде забранена съставка завинаги, но докато работите върху намаляването на апетита си, опитайте се да я държите недостъпна. Вместо чиния сладолед за десерт, вземете чиния с горски плодове. Ако сте свикнали да похапвате сладки сладкиши, преминете към сандвич с пиле в микровълнова фурна, който има повече протеини и без добавена захар.

Не гладувайте

Твърде дългото въздържане от храна може да доведе до силен глад. Не забравяйте, че пропускате хранене или лека закуска и няколко часа по-късно се оказвате толкова гладни, че помитате всичко, което е под ръка. Този глад не само може да доведе до бърза консумация на нискокачествени сладки храни, но ако не ядете твърде дълго, тялото ви може да жадува за захар. Това се случва поради възможен спад в нивата на кръвната захар, което води до физиологична нужда на тялото от захар, за да възстанови баланса на кръвните нива. Яжте на всеки няколко часа през целия ден и включвайте храни, мазнини, протеини и фибри във вашите ястия и закуски, за да поддържате здравословни нива на кръвната захар и да избегнете апетита за сладко.

Снимка: Getty Images

Избягвайте заместителите на захарта

Изкуствените подсладители осигуряват сладост с минимални или никакви калории. Може да е полезно за талията ви, но заместителите на захарта могат да ви дадат желание за сладко. Вместо подсладител, добавете малко мляко към кафето си, за да смекчите вкуса.

Превод: GlasNews.bg