За много църкви и манастири у нас се носят легенди за чудодейните им сили.

Ще разгледаме няколко храма у нас, за които се смята, че лекуват болести и изпълняват желания.

Рибна църква, Асеновград

Храмът, заедно с аязмото, е построен през 1834-та година на мястото на параклис от 12-ти век, за който се казва, че е строен заедно с Асеновата крепост.

За иконата на Света Богородица Елеуса – рибната, както я наричат хората се вярва, че е останала още от стария параклис, и че лекува болести и помага на жени да заченат. Как лекуват иконите никой не знае, но преди всичко те помагат на тези, които имат силна вяра, не само в силата на иконите и чудото, но и вяра в себе си.

Името на иконата означава милостива и умилена, а разказите на хора за помощта й и сбъднатите желания довеждат все повече хора в църквата "Св. Богородица Благовещение" в Станимака. Известна е и с това, че върши чудеса и че който я докосне и истински вярва в помощта й, ще получи лек за всичките си болести.

За нея разказват очевидци и хора, на които е помогнала с чудодейната си сила. Наричат я още "Бързата света Богородица" защото молбите, отправени към нея, се изпълняват веднага. В един от разказите за чудесата на иконата се разказва за дете, което не можело да говори, но след като стояло пред иконата, проговорило.

Рибната църква е наречена така, защото в параклиса под нея има лековито аязмо, в което плуват рибки. Говори се, че те са се появили там като знамение при полагане на основите на храма и че рибките вършат чудеса, но само праведните ги виждат. Ако човек отправи искрена молитва и се вгледа във водата в аязмото, молбата му че бъде чута и изпълнена.

Обрадовски манастир "Свети Мина", София

Пред Чудотворната икона на Свети Великомъченик Мина в Обрадовския манастир "Св. Мина" в София хората се молят за изцеление от тежки болести, за рожба или за спътник в живота.

Св. Мина се е явил в сън на художника Михаил Малецки като е пожелал да бъде нарисуван.

Малецки е бил светски художник и не се е занимавал с църковна иконопис, затова от начало не е обърнал внимание на съня, но той се е повторил и потретил. Човекът тогава разбрал, че действително трябва да нарисува светеца. Светията в съня е пожелал да го нарисуват и да отнесе иконата в Обрадовския манастир в София.

Художникът даже не знаел къде се намира манастирът, разпитвал на Женския пазар в София и му казали.

Още с донасянето на иконата в манастира тя проявява дар на чудотворство, сляпо дете е прогледнало още на момента.

"Свети Георги Победоносец", Горни Богров

Манастирът в Горни Богров, който се намира на десетина километра от столицата, е прочут със своите чудеса. В него се намира чудодеен растящ камък от Голгота, който чрез Господ лекува и сбъдва желания.

Легендата разказва, че при напускането на кръстоносците от Йерусалим към края на 13-и век, те са взели камъни от хълма, на който е разпнат Исус Христос със себе си. Издълбали са кръстове по тях и са ги отнесли и оставили в различни християнски земи. Едно от местата, на които е попаднал такъв камък, е именно манастира в Горни Богров.

Вярва се, че чрез този чудодеен камък Бог помага на множеството хора, които идват всеки ден и отправят молитвите си към Господ за изцеление, за работа или за сдобиване с рожба. Местните хора наричат камъка - "Камико".

Освен да се остане в черквата и да се спи край камъка, може и да се остави дреха на близък със здравословен или друг проблем.

Манастир "Света Богородица", Арбанаси

В манастира до великотърновското село се пази икона на Богородица Троеручица. Смята се, че помага на болните и бездетните, а на храмовия празник на манастира – 15 август, пред нея се стичат хиляди хора.

Легендата разказва, че иконата е скрита под земята по време на турските набези през Средновековието. Век по-късно овчарче дочува плач и я изравя с ръце. От тогава я наричат "плачеща".

"Свети Антоний Велики", Мелник

Колкото и да е странно, само две църкви в Европа са наречени на св.Антоний. Единствено в нашата в Мелник обаче чудесата се случват всеки ден. Построена е през XVIII в., през 1765 г. Според поверието, патронът на църквата свети Антоний е изцелител на душевноболни, които след преспиване в нея в нощта срещу храмовия празник оздравяват, а при по-тежките случаи остават и до 40 дни.

Свидетелство за това е запазеният ствол с желязна верига за връзване на буйстващите. Мозъчни тумори се стопяват, глухонеми деца прочуват, психически разстройства и депресии намират тук своя лек.

Бесове, болести и страхове – това церят оковите във вълшебния храм. Ко­гото и да попитате от местните, ще ви разкаже, че ако преспиш само една нощ в църквата, се събуждаш нов човек. Може да се напише цяла история за това как вярващи богомолци излекували душите и телата си в кожното градче, което иначе се слави с лозята и червено­то си вино.

За това говорят и многото подаръци за храма, които всеки оставя. Църквата е претрупана с икони, чер­ги, губери, одеяла.