Само много богатите могат да се качат на The World: изключителен частен жилищен кораб със само 165 луксозни апартамента. Този кораб е обвит в мистерия и закупуването на апартамент на борда е само с покана: трябва да бъдете препоръчан от друг жител и одобрен от друг. Твърди се, че нетна стойност от 10 милиона долара е задължителна. Но един от бившите жители повдигна завесата на тайната и проговори за случващото се на борда на „The World“.

Питър Антонучи, пенсиониран адвокат, и съпругата му научиха за The World от статия в Wall Street Journal около 2012 г. 12-палубният кораб е пуснат на вода през 2002 г. Той беше резидент на кораба до 2019 г., след което продал членството си. През това време той сменя четири луксозни каюти на борда, а след като слиза на брега, написва три книги за мистериозен кораб, в който всички заподозряха самия The World.

Светът, лайнер, околосветско плаванеЦял екран
Питър Антонучи в The World Снимка: The World

Той сравнява престоя си на борда на кораба със случващото се в сериала "Белият лотос".

„Не казвам, че всичко, което се случи на White Lotus, се случи на борда на The World, но мисля, че до голяма степен сравнението не е неточно. Има много богати хора, които правят игриви и понякога скандални неща“, каза Питър Антонучи.

Когато Антонучи за първи път чува за този плаващ град, той е на 52 години и се радва на предимствата на ранното пенсиониране. Той бил заинтригуван от концепцията, както и жена му.

Желаещите могат да резервират пробно пътуване на борда на  The World като „потенциален жител“. Антонучи и съпругата му се качили на кораба в Белиз и отплавали през Панамския канал за пробното си пътуване.

„Когато за първи път се качих на борда, си помислих, че е абсурдно скъпо. Не можех да повярвам, че апартаментите са толкова скъпи. Не можех да повярвам, че разходите за поддръжка са толкова високи и не можех да си представя защо някой би го направил тогава. Но на втория ден попитах: „Колко апартамента имате и кога мога да се запиша?“

Светът, лайнер, околосветско плаванеЦял екран
Лайнерът Снимка: The World

Той казва, че е бил съблазнен от всеки аспект на света, от екипажа, който той нарича „най-големият актив“ на кораба поради способността им да предвиждат всяка нужда на обитателите, до набора от изключителни преживявания на борда и на сушата, и внимателно планирания маршрут.

„Беше като оркестър с много различни части. Всяка от тях беше страхотна. Но заедно бяха симфония“, казва Антонучи.

Освен това всички жители на The World бяха много гостоприемни. Едва по-късно Антонучи научи, че всички са били информирани предварително за това кой е той и, казва той, са били насърчени да го накарат да се чувства като у дома си.

„Когато привлекат потенциални обитатели, се изпраща имейл до всички обитатели. Те пишат за потенциалния обитател и питат дали имате нещо общо с него. И ви е по-лесно да завържете приятелства“, каза адвокатът, който твърди, че не знаел какво става и просто си помислил, че е съвпадение, когато други хора дошлш при него и били много мили.

След успешна „дегустация“ Антонучи и съпругата му подписали договор за закупуване на апартамент в The World. И те отплавали през 2014 г., завършвайки цялата си работа на сушата.

Всеки апартамент в The World е по-различен от останалите; Антонучи закупил първия си за 1,6 милиона долара.

Светът, лайнер, околосветско плаванеЦял екран
Апартаменти на борда The World Снимка: The World

За разлика от обикновения круизен кораб, жителите могат да ремонтират и декорират апартаментите по свой вкус. Това означава, че „някои от тях имат модерни мебели и наистина страхотни уреди, някои от тях не са докосвани от 20 години“, казва Антонучи.

„Всичко трябва да бъде инвентаризирано и изпратено месеци предварително в кутии – всичко трябва да бъде одобрено“, казва Антонучи.

Само за пет години на борда на „The World“ Антонучи притежава четири отделни апартамента.

Антонучи купувал нещо по-луксозно всеки път, каза той, следващите апартаменти, които купил, стрували около 4 милиона долара.

В периода, в който притежавал два имота, той предлагал празни апартаменти на приятели, които канел на борда.

Повечето жители на борда на The World използват апартамента си като нещо като ваканционен дом - хора, които вероятно имат множество резиденции в различни страни и могат да бъдат намерени на частни самолети, пътуващи по света по всяко време.

Светът, лайнер, околосветско плаванеЦял екран
The World в Гърция Снимка: The World

Когато лайнерът плавал близо до Европа, Антонучи идвал и си отивал редовно, наслаждавайки се на лукса около веднъж на две седмици, а междувременно се прибирал в Ню Йорк.

Когато корабът плавал по-нататък, той обикновено оставал на борда за по-дълго време. Обикновено бил на Малдивите или Сейшелите, Австралия, Нова Зеландия.

The World също така определя времето на пристигането си в определени пристанища, за да съвпадне с важни събития - например Лондон за Уимбълдън, Рио де Жанейро за Карнавала.

Развлеченията на борда също са включени в годишната промяна на услугата и включват експертни лекции и организирани дейности като гмуркане с шнорхел и туризъм.

Глобалният маршрут е планиран две до три години предварително, казва Антонучи. Това е много труден процес. Има маршрутна комисия, съставена от жители.