Изследователите се интересуват от всичко, което е трудно за разбиране или тестване. Например колко често хората лъжат, кое влияе върху способността ни да се придържаме към истината и дали е по-вероятно да лъжем в текстови съобщения, имейл, по телефона или да гледаме хората в очите.

В ново проучване ученият от университета Уейк Форест Крисчън Форест разкрива колко често хората лъжат и защо го правят. Той също така се съсредоточи върху разбирането в кои области от живота ни хората са склонни да лъжат и в кои области трябва да внимаваме какво ни се казва.

Класическо проучване за честотата на лъжата е проведено от психолога Бела ДеПауло в средата на 90-те години, пише Inverse. Фокусът на изследването беше върху личното взаимодействие. За проучването изследователите набират група студенти и друга група доброволци от общността на Университета на Вирджиния. След това получателите бяха помолени да докладват колко лъжи са казали средно на ден.

Резултатите от проучването показват, че членовете на общността най-често казват една лъжа на ден, докато доброволците използват две лъжи на ден. В резултат на това този резултат се превърна в еталон в областта на изследването на честността и помогна на много други учени да стигнат до заключението, че лъжата пред реалността е доста обичайна за хората.

Средната стойност обаче не описва индивидите. Така през 2010 г. изследователят на комуникациите от Мичиганския държавен университет Ким Серота и нейните колеги установиха, че степента на лъжа варира от човек на човек. В това проучване на 100 американци 59,9% казаха, че не са изрекли нито една лъжа през последните 24 часа, а тези, които признаха, че са излъгали, казаха, че са изрекли много малко лъжи. Общо участниците съобщават за 1646 лъжи, но половината от тях идват от само 5,3 процента от участниците. Този общ модел в данните се повтаря няколко пъти - в резултат учените заключиха, че лъжата като цяло е рядкост, с изключение на малка група лъжци.

След това учените решиха да разберат дали лъжата може да бъде по-честа в зависимост от обстоятелствата. Проучване от 2015 г. на изследователя по комуникациите от Северозападния университет Маделин Смит установи, че средата всъщност няма значение. В проучването изследователите помолиха участниците да прегледат последните си 30 текстови съобщения и 23% от получателите отговориха, че няма подвеждащи твърдения. Останалите от групата съобщиха, че тяхната кореспонденция съдържа 10% или по-малко лъжи.

Може би си мислите, че хората са по-склонни да лъжат непознати, отколкото приятели или членове на семейството, но учените са открили, че е малко по-сложно. Работата на ДеПауло също установи, че хората са по-склонни да разказват това, което учените наричат ​​"ежедневни лъжи", на непознати, отколкото на членове на семейството. Въпреки това, когато става въпрос за сериозни лъжи за неща като афери или наранявания, повече от половината от получателите е вероятно да излъжат за това близките си.

И все пак изследователите отбелязват, че въпросът колко хора всъщност лъжат е все още открит. Ще са необходими повече изследвания с различни променливи, включително междукултурни проучвания, различни възрасти, полове, религии и политически ориентации, за да се отговори на този въпрос.