Близо 4,4 милиарда души живеят в градовете по света, а в градската "джунгла" лесно може да се забрави за магнетизма и многообразието на дивата природа. 

Като всяка година на 3 март се чества и Световният ден на дивата природа. Една от неговите цели е  да се насочи вниманието на обществеността към многообразието и красотата на дивата фауна и за да се повиши степента на информираност за дейностите за защита на дивата природа.

По случай този този ден, изданието Newsweek събра и едни от най-забавните и запомнящи се клипчета, запечатали прояви на диви животни.

Вижте ги!

Безгрижни лъвици блокираха път

Група безгрижни лъвици спряха движението, след като решиха да се поразподят по път в националния парк "Крюгер" в Южна Африка. Кадрите са заснети от Morne Du Plessis на 1 февруари 2023 г., който описва момента като „невероятен“.

Делфин и куче се порадваха заедно на морето

Кадри, заснети в Аделаида, Южна Австралия, показват невероятното приятелство между черен лабрадор и делфин, плуващи един до друг. Харш Дейв, който записва кадрите, разказва, че двойката си играла около 20 минути.

„Две от любимите ми същества“, споделя той в Instagram. "Никога не мога да им се наситя."

Мечка преяде с пилешки хапки

Кадри от охранителните камери на къща в Санфорд, Флорида, показват подла мечка, която бяга с доставка от 30 пилешки хапки и големи пържени картофки.

Хората продължават  да навлиза в местообитанията на мечките, а те вече са развили привличане дори към нездравословната човешка храна.

Проблемът е, че тази неестествена диета може да проблеми при мечките.

 Алигатор прекъсна детска тренировка

Тренировката по лакрос в гимназия във Флорида била внезапно прекъсната, след като огромен алигатор решил да се разходи из спортното игрище.

„Алигаторът беше напълно спокоен и небрежно се разхождаше из терена, като от време на време спираше просто да легне “, разказва треньорът Ерик Клаус.

Леопард предизвика шок във фабрика

Млад мъжки леопард се оказа шокиран, след като нахлул във фабрика за коли в Индия. Фабриката била затворена за четири часа, докато спасителите  премахнат необичайния нарушител. Инцидентът е от 22 март 2022 г.

На кадрите се вижда как бедстващият леопард тича из фабриката, вероятно търсейки място, където да се скрие.

В крайна сметка леопардът бил успокоен и отведен в медицинско заведение за преглед, преди да бъде върнат в дивата природа.

Мечка си прекара добре в двор

Огромна мечка беше заснета от охранителна камера да се къпе в градинско езерце в Рино, Невада. Животното, което очевидно не знае, че е наблюдавано, може да бъде видяно спокойно да се плиска в хладката вода.

Собственикът на къщата  поставил камерата, след като забелязал, че езерото бивав наполовина изпразнено в два поредни дни. Предполага се, че мечката нахлула  в неговата градина, след като преди това похапнала с гроздето на неговия съсед.

Смели сърца!

 Двойка от вида Гривесто бодливо свинче  защитиха смело бебетата си от агресивен леопард. Случката е от  националния парк "Крюгер" в Южна Африка.

Рейнджърът Родни Темба, заснел видеото, разказва, че за 20 години работа в парка никога не е виждал нещо подобно. „Тогава бях изненадан и шокиран“, споделя той.

 Гривестите свинчета имат изключително остри бодли. След като се забият в кожата на друго животно, те стават много трудни за отстраняване. Получените рани често се инфектират, а ако бодлиге бъдат погълнати, могат да пробият жизненоважни органи.