Жабешките бутчета, френски и китайски деликатес, са застрашени да изчезнат от менютата на ресторантите, тъй като популациите на диви жаби намаляват във все по-голям брой страни на произход. След Индия и Бангладеш доставчиците на Албания, Турция и Индонезия се сблъскаха с този проблем.

Според авторите на изследването са необходими спешни стъпки за коригиране на ситуацията:

„Призоваваме тези държави и техните представителни правителства да поемат отговорност за устойчивостта на търговията. ЕС трябва да предприеме незабавни действия за насочване на целия внос през единна централизирана база данни и изброяване на чувствителни видове в приложенията към Регламента на ЕС за търговия с диви животни.“

Днес Европейският съюз остава най-големият доставчик на жабешки бутчета в света и по-голямата част от жабите са уловени в природата. Само между 2010 г. и 2019 г. са внесени около 40 700 тона жабешки бутчета, което е приблизително два милиарда жаби. Белгия е основният вносител с 28 430 тона, но реекспортира около три четвърти от тях за Франция, където се консумират жабешки бутчета.

Швейцария внася около 65 тона жабешки бутчета и живи жаби годишно, като ги поръчва основно от Турция. Най-често консумираните са Pelophylax caralitanus, известна като анадолската жаба или жабата Beysehir, най-голямата ядлива жаба в Турция.

жабицял екран
Сега един от основните доставчици на живи жаби е Турция. Снимка: Getty

„Прекомерната търговска експлоатация за търговия с жабешки бутчета във Франция, Италия и Швейцария доведе до бързия му упадък, така че сега видът се счита за застрашен“, казват експерти.

Всяка година хората изяждат до 3,2 милиарда жаби. Мнозина твърдят, че лапите имат вкус на кръстоска между риба и пиле: имат мек вкус и текстура, напомняща на пилешки крилца.

Превод: GlasNews