От Истанбул до Порто, скорошно проучване класира всеки метрополис въз основа на няколко критерия, включително храна, напитки, културен живот, дружелюбност, цени, щастие и пригодност за живот.

Според проучване, проведено от седмичника Time Out, в което са участвали 15 000 души в 32 града по света, е направена класация на най-добрите от тях, които си струва да бъдат посетени.

Като част от това проучване жителите оцениха много аспекти от живота в големия град.

Предлагаме списък от тридесет и два града, подредени във възходящ ред, според комбинирания индекс за достъпност, дружелюбност и забавление:

32. Истанбул (87.1)

Жителите на Истанбул се гордеят с уникалния си град и неговата история, но не могат да се нарекат напълно удовлетворени от живота - само половината от анкетираните признават, че са се чувствали щастливи през последните 24 часа.

31. Сингапур (98,7)

Сингапурците нямат много високо мнение за културния живот на родния си град, но високо ценят безопасността и възможността за нощни разходки.

30. Бостън (103,7)

Бостън може да не е най-достъпният град с нисък рейтинг на нощния живот, но жителите му показаха доста високо ниво на щастие. Освен това повече от половината от анкетираните знаят имената на своите съседи.

29. Дубай (105.3)

Въпреки визуалната си привлекателност, Дубай има най-дългите работни дни в нашия списък – до 46 работни часа на седмица, а една вечер, прекарана в града, ще ви струва средно 130 евро.

28. Сидни (106,1)

Макар че някой може да си помисли, че градът има малко работа и няма достатъчно добри ресторанти, жителите на града водят здравословен начин на живот - 66% от жителите са спортували през последната седмица, 38% никога не са приемали наркотици. Те също така умеят да се забавляват, тъй като са номер едно в света по употреба на водка.

27. Маями (107,9)

Този град има огромен брой ресторанти, но по отношение на организацията на обществения транспорт има много да се желае, според 52% от жителите.

26. Хонг Конг (109,6)

75% от гражданите смятат, че общественият транспорт работи безупречно, което значително повлия на общия резултат. Хонконгерците са известни и с любовта си към местните ресторанти.

25. Москва (110.2)

Жителите на Москва смятат своя град далеч от най-приветливото място в света, но това се компенсира от разнообразието и богатството на нощния живот на града, което обяснява защо една трета от жителите му лягат доста след полунощ. Московчаните са известни и със своята предразположеност към служебни романси.

24. Банкок (111,0)

Проучването установи, че Банкок е световната столица на уличната храна, като по-голямата част от жителите се хранят изключително в движение – средно 42 пъти годишно. Те също нямат нищо против и сядат в ресторант - 94% от анкетираните са посетили някое от заведенията за обществено хранене поне веднъж през последната седмица.

23. Вашингтон (111.3)

Вашингтон е столицата за запознанства, с най-голям брой самотни сърца, използващи мобилни приложения, за да намерят партньор или просто жадуващи да чатят по време на вечеря. Но те също така са по-склонни от другите да „запалят“ потенциалната си любов. Причината може да е, че Вашингтон споделя титлата на най-стресирания град с Ню Йорк в нашия списък.

22. Пекин (113.0)

Градът е изключително вълнуващ, но общественият транспорт отнема твърде много време. Шест процента от жителите на града прекарват два до три часа на ден на път.

21. Цюрих (115,3)

Гражданите са супер активни и подобно на Мелбърн спортуват повече от всеки друг.

20. Лос Анджелис (116.8)

Културният живот на града е в разгара си, хрущенето на такос се чува от ресторантите, но Лос Анджелис остава едва на двадесето място, защото според признанията на жителите му е много трудно да се сприятелиш там и не е лесно да ходиш на срещи.

19. Токио (117,7)

Жителите на Токио обичат местната кухня, ходят на ресторанти много по-често от всеки друг в списъка.

18. Берлин (119,2)

83% от берлинчаните знаят имената на най-близките си съседи – огромен дял в сравнение със средните 55%, което ще обясни защо се чувстват по-малко самотни от другите. Обичат да прекарват времето си у дома, вероятно поради тази причина не ходят толкова често на ресторанти.

17. Сан Франциско (119,4)

Въпреки че градът има голямо разнообразие от ресторанти и 88% от жителите се смятат за „свободни да бъдат себе си“, Сан Франциско се нарежда едва на 17-то място, тъй като рекордът за безопасност не е много висок и нивото на цените е твърде Високо.

16. Шанхай (119.5)

Този град може да не изглежда много евтин, но го компенсира с количеството предлагани забавления. Гражданите смятат, че не е лесно да се намери любов там, но 79% от жителите на Шанхай са сигурни, че там е лесно да се намери, да речем, краткотрайно, несериозно хоби.

15. Мексико Сити (121.2)

Жителите на Мексико консумират най-духовната храна, посещавайки театри, кина, художествени галерии и музеи повече от 76 пъти годишно.

14. Париж (124,9)

Парижаните имат най-интензивния сексуален живот в света, според проучване. Това е и град с богат културен живот. Забавленията са скъпи, а процентът на махмурлук е един от най-високите в света - всеки парижанин страда средно един месец в годината.

13. Остин (125.3)

Най-добрият град за слушане на музика на живо и вторият с най-много барове – идеалното място за парти. Жителите също имат късмет, тъй като пътуването до работа отнема много кратко време - средно само 22 минути.

12. Тел Авив (125,8)

Можете да намерите вкусни ястия в спокойна атмосфера на Тел Авив, който също се нарежда високо в категорията на непринудената романтика и кратка работна седмица от само 27 часа за седем дни.

11. Единбург (128.2)

Жителите на Единбург умеят да се забавляват – не са против добрата напитка, което е причината за 24 дни на махмурлук в годината.

10. Барселона (128,4)

Жителите на Барселона посещават културни събития средно 71 пъти годишно, на второ място след Мексико Сити. Испанският град също е дом на най-редовните посетители на ресторанти в света.

9. Филаделфия (129.2)

Жителите на града го смятат за един от най-евтините и забавни в света. Освен това не им отнема много време, за да стигнат до работа – средно 24 минути.

8. Лисабон (130.2)

Лисабонците вечерят в ресторанти много често, прекарват много време със семействата си и лесно се сприятеляват. Сметката за вечер, прекарана в града, ще бъде само €35.

7. Манчестър (130.9)

Манкунианците може да пият много и често, но можете също да поговорите с тях на чаша чай - те са известни със своята пристрастеност към тази напитка. Рядко жител на този град ще може да се въздържа от ароматна напитка за 24 часа.

6. Мадрид (131.1)

Един от градовете с най-оживената културна сцена, ресторантите в града обикновено са пълни до краен предел, тъй като жителите предпочитат да ядат там по-често от останалите.

5. Лондон (131,4)

Независимо дали става дума за театри, ресторанти или барове, 86% от лондончани казват, че винаги има какво да правят в техния град. Британската столица не стигна до върха в нашия списък, тъй като жителите се борят да намерят приятели, често се чувстват стресирани и признават, че цените са малко високи.

4. Мелбърн (132.3)

Този град в Австралия с право се смята за най-щастливия в света, тъй като 9 от 10 от жителите му изпитват състояние на щастие през деня. Там е лесно да намерите приятели и възможност да хапнете и пиете вкусно.

3. Ню Йорк (134,6)

Класиран на трето място в списъка, градът може да се похвали с едни от най-добрите нощен живот в света и второ място по богатство и разнообразие от културни събития. Той също така се превърна в топ дестинация за туристи тази година, въпреки че ще им бъде трудно да се сприятелят в град, който споделя първото място с Вашингтон по отношение на нивата на стрес.

2. Порто (137.9)

Отправете се към Порто, ако търсите приветливо място, където хората се гордеят, че живеят там, чувствайте се изключително свободни, насладете се на достъпни забавления само за средна сметка от €30 на вечер.

1. Чикаго (138,2)

С най-висок резултат Чикаго се нарежда на първо място по всички критерии, малко зад единствения немаксимален резултат по отношение на безопасността.