В света има много природни резервати, които пазят непокътнати невероятни природни чудеса, които трябва да се видят поне веднъж в живота. Представяме ви пет вълнуващи места, които ще ви удивят до мозъка на костите.

Гранд Каньон, САЩ

Всеки втори жител на планетата поне веднъж е чувал за това чудо на света, което се намира в щата Аризона. Дължината на Големия каньон е повече от 440 километра, а формирането му отне десет милиона години!

Резерватът обхваща почти 5000 квадратни километра, но не цялата територия е отворена и безопасна за туристите. Най-популярното туристическо място е южната част на ждрелото, където можете да се доближите до самия ръб на пропастта. Има и наблюдателни площадки, които предлагат прекрасна гледка към запазените резервати на племената Хавасупай и Валапай.

Можете да разгледате един от най-удивителните национални паркове на Америка, като се разходите или резервирате обиколка с автобус.

А за най-смелите има възможност да се спуснат с истинско кану по река Колорадо. От тази гледна точка Гранд Каньон разкрива напълно различни, но не по-малко впечатляващи пейзажи.

Плитвички езера, Хърватия

Националният парк с изключителна красота привлича туристи от цял ​​свят с приказните си пейзажи. Изумрудените каскадни водоеми, заобиколени от вековна смърчово-букова гора, ще ви накарат да се влюбите от пръв поглед.

В резервата има 16 големи и около две дузини по-малки езера, както и повече от 140 водопада. Между другото, последният брой се увеличава всяка година, тъй като поради изключително меките скали водата лесно прокарва нови пътеки. Също така, най-любознателните пътешественици могат да намерят една или повече от 30-те пещери, добре скрити от природата на територията.

Водата тук е толкова чиста, че лесно можете да се любувате на цели ята пъстърва, но трябва да знаете, че риболовът е забранен в резервата.

Националният парк е красив по всяко време на годината. През лятото препоръчваме да отидете на поход до планината Медвеяк, а за любителите на екстремното има няколко велосипедни маршрута на територията. През зимата наблизо има ски курорт.

Zhangjiajie, Китай

Един от най-фантастичните природни резервати в света е известен с необичайните си стълбовидни скали, покрити с гъсти тропически гори. Именно тук Джеймс Камерън засне невероятните кадри на планетата Пандора за легендарния филм "Аватар".

Общо в парка има около три хиляди такива върхове, една трета от които са с височина над 200 метра, а най-високата точка в тази област - връх Доупенг - достига 1890 метра.

Тук ще имате уникалната възможност да се разходите по мост, който свързва върховете на две скали на височина 357 метра. Освен това в резервата има изкуствени стъклени конструкции от висящ тип. Те определено не са предназначени за туристи със слаби нерви, защото прозрачната повърхност създава усещането за полет над бездна.

На територията се намира и най-високият лифт в света - "Lift 100 Dragons", с който пътуването ще ви достави незабравими впечатления.

Йелоустоун, САЩ

Основан през 1872 г., той става първият национален парк в света. Гигантският резерват заема площ от почти 900 хиляди хектара и се намира на територията на три щата: Уайоминг, Монтана и Айдахо.

Йелоустоун е известен със своя супервулкан, чието изригване може да промени лицето на планетата завинаги. 

Уникалният пейзаж на парка ще ви удиви: има планински вериги, покрити с гори, каньон, в който тече река Йелоустоун, и живописни водопади. На територията има и стотици гейзери, височината на струята на някои от които достига 30 метра.

Визитната картичка на резервата е Големият призматичен извор, чиято постоянна температура е над 70 градуса. Известен е с цветната си вода: от оранжево до синьо през различните сезони. Промяната в цвета се дължи на влиянието на специални бактерии, които живеят на планетата от милиони години.

Серенгети, Танзания

Името на този парк се превежда от местния диалект на масаите като "безкрайни равнини". Въпреки че ландшафтът на района е доста разнообразен: от едната страна се издигат хълмове, от другата се простират безкрайни савани, а в резервата се намира величественият вулкан Килиманджаро.

Националният парк е известен с огромен брой различни животни. Тук живеят гну, зебри, слонове, носорози, леопарди, биволи, крокодили, хипопотами, жирафи, хиени и много други. Именно в Серенгети е открита най-голямата глутница лъвове на планетата - прайд от 41 големи котки.

Да видите годишната миграция на зебри, когато цели стада животни препускат из обширните равнини, е гледка, която ще запомните завинаги. Елтън Джон дори написа песен, наречена "Circle of Life" за този феномен.

В допълнение към традиционното сафари можете да се насладите на екзотичните пейзажи на африканските савани, да разгледате скалите, върху които са запазени рисунките на племето масаи, или да отидете на екскурзия до най-големия воден басейн на континента - езерото Виктория.

Нека тези природни чудеса отново ви напомнят за красотата и разнообразието на нашата планета, а също и да се превърнат във вдъхновение за запазването на тези уникални места за бъдещите поколения. 

Превод: GlasNews.bg / Снимки: Pixabay.com