От спиращи дъха гледки в Средиземноморието до ледената пустощ на Полярния кръг. Някои от най-прекрасните места на света може да бъдат достигнати само по вода.

Пътуването с кораб без съмнение крие невъобразим чар. От вятъра, развяващ коси и дрехи, до мига на настройване на камерата, с която искате да запечатате смайващи гледки. И усещане за свобода на борда, което не може да изпитате на никой паркинг.

От британското издание independent са събрали седем от най-красивите водни дестинаци, за които ще ви трябва поне лодка.

Вижте ги!

Ледниците на Свалбард, Норвегия

Свалбард е архипелаг в Северния ледовит океан, в най-северната част на Норвегия, на север от континенталната част на Европа.

Това е най-северното място в света с постоянно население. Тук слънцето свети през летните нощи, а през зимните дни цари тъмнина поради разположението му в близост до северната част на Полярния кръг.

Край него може да видите белуги, бели мечки, смразяващо сини води и бялата красота на ледените колоси.

Архипелагът Мадалена, Сардиния

Едни от най-фантастичните плажове и води в Средиземно море са край бреговете на Коста Смералда в Сардиния и по бреговете на малко популярния архипелаг Мадалена. 

В прозрачните води на архипелага Мадалена, попадаме в друг свят. Който спокойно се е настанил  между Сардиния и Корсика. Архипелагът се гордее със своите седем големи и 55 малки острова.

Много лесно можем да сравним морските прелести тук с Карибите. 

Ла Мадалена е главният град на едноименния остров, най-големия от архипелага. Сам на 2 км е от о-в Сардиния.

Архипелагът Раджа Ампат, Индонезия

Островите Раджа Ампат разполагат с невероятни гледки, бели и златисти пясъчни ивици, коралови рифове, буйна растителност и бистри води, осеяни с живописни плитчини. Това райско кътче е едно истинско бижу, което все още е останало неоткрито от туристите.

Раджа Ампат са архипелаг, който се състои от над 1500 малки островчета, пръснати в северозападната част на полоуостров Бърдс Хед, който е част от остров Нова Гвинея.

Заема площ от около 40 000 кв. км, като в това число влиза и суша и вода. Познат е като "Сърцето на кораловия триъгълник", тъй като оттук идват над 70 % от коралите по света.

Островите впечатляват  своите малобройни гости с голямото си биоразнообразие. Тази уникална екосистема се състои от над 1000 вида риби, 537 вида корали и 700 вида мекотели.

 Навагио, Закинтос

Изумрудено сини води, златиста плажна ивица, спокоен залив, обграден от живописни скали, липса на тълпи туристи, тъй като няма път по суша, и нотка приключенски дух с останките от разбит кораб, пренасял контрабандна стока. Гледката, която предлага плажа Навагио на Закинтос.

Той е един от най-известните плажове не само в Гърция, но и в целия свят.

Разположен в западната част на популярния Йонийски остров, близо до селцето Анафотирия, този вълшебен плаж дълго е наричан от местните Свети Георги. През 1983 година обаче кораб, който пренася контрабандни цигари, се разбива в залива и е изхвърлен на брега от вълните. С годините пясъкът обгражда останките му от всички страни и сега изглежда, сякаш ръждясалият кораб е изникнал по магически начин насред плажа.

Островите Сурин, Тайланд

Тайланд има десетки прекрасни острови, които не намират място в популярните туристически дестинации. Едни от тях са и островите Сурин. Територията им е национален парк, който включва пет острова. Те са истински рай от лагуни и прекрасни плажове. Обградени от тропическа растителност.

Това предлага прекрасни условия за гмуркане и походи във вътрешността им. На тях има малко селище от палатки, в което може да останат само избрани туристи.

Антарктида

Леденият континент има своя ненадминат чар. Гледки, които няма да забравите никога. Птици и животински видове, които се срещат само нам.
Земи, приковани във вековна ледена клопка, пазещи сурова красота. Една от тях е и остров Десепшън. Пристанището му е сред най-сигурните в Антарктида. Това се дължи на специфичната подковообразна форма на острова, образувана от разрушаването на някогашен вулканичен кратер. Островът и днес е активен вулкан, като неговите изригвания спорадично нанасят щети на разположените там научни станции.

Пътеществениците предпочитат да пътуват в периода от ноември до април. Повечето от тях летят до остров Свети Георги, а после продължават пътя си с ледоразбивач.

Дъски Саунд, Нова Зеландия

Дъски Саунд е фиорд в Нова Зеландия, до който сухоземен път няма. Дестинацията е идеална за изключване от забързания начин на живот и потапяне в незечни гледки.

Във водите на  фиорда често се наблюдават делфини и тюлени. Внушителните склонове и стръмни брегове са обсипани със стотици водопади, изливащи тонове вода от грандиозни височини