Туристите и жителите на Бургас вече могат да паркират спокойно през летните уикенди с уикенд паркинг пакета, обявиха от общината. От петък сутрин (00:00) до неделя вечер (23:59:59) в зелена зона може да се паркира срещу 15 лева. Това става с безплатното приложение Urbo Parking и когато бъде отворено през уикенда, автоматично се визуализира бутон „Уикенд пакет“. Това информираха от общинското предприятие „Транспорт“.

Междувременно Община Варна пуска от днес ново приложение за купуване на билети за пътуване с градския транспорт varna.mpass.bg. Продуктът е предложен от фирма „Тикси“ и е безплатен за общината, обясни при представянето на приложението директорът на общинското предприятие ТАСРУД Младен Иванов.

Това ще е още един начин за плащане на пътуването в градския транспорт във Варна заедно с досегашните електронен билет или карта. Първоначално във varna.mpass.bg ще трябва да се направи регистрация в интернет, а до 2 седмици ще може да се изтегли и като мобилно приложение. То ще позволява купуване на билет с кредитна или дебитна карта, а проверката ще се извършва чрез динамичен QR код от устройството на контрольора.

Времетраенето на билета е отново 1 час. Предимствата са много - може да се закупи превозен документ по всяко време без каса и пари в брой, дава се възможност и за удобно плащане с банкова карта. Въведени са мерки и срещу злоупотреби. Младен Иванов припомни, че вече са в продажба и новите електронни карти за градския транспорт, които могат да се закупят на пункта на ул. „Русе“ до обръщача край училище „Димчо Дебелянов“, като за целта работят две гишета с работно време от 9 до 18 часа от понеделник до петък включително.

Предлагат се три продукта - електронна месечна абонаментна карта за една линия с цена 35 лв., електронна месечна абонаментна карта за всички линии с цена 50 лв. и предплатена електронна карта за 11 часа времепътуване с цена 10 лева.