Пътуването наистина се възстанови след пандемията, стимулирайки туристическите дестинации, които бяха осакатени от ограничения и затваряния.Но някои популярни дестинации отново са под напрежението на свръхтуризма.

В резултат на това някои прибягнаха до въвеждането на „туристически данък“ миналата година, а други последваха примера им през 2023 г.

Много места вече имат въведени туристически данъци и ако сте пътували в чужбина, вероятно сте плащали такъв преди. Може би никога не сте го забелязали - тъй като понякога се използва за самолетни билети или данъците, които плащате в хотела си, пише Еuronews Travel.

Туристическият данък в Барселона поскъпва

Градските власти обявиха, че туристическият данък в Барселона ще бъде увеличен през следващите две години.

От 2012 г. насам посетителите на каталунската столица трябва да плащат както регионалния туристически данък, така и допълнителна такса за целия град.

На 1 април градските власти увеличиха общинската такса на 2,75 евро. Второто увеличение ще се случи догодина на 1 април, когато таксата ще нарасне на 3,25 евро.

Данъкът се прилага за посетители, които са отседнали в официални туристически места за настаняване. Съветът заяви, че приходите ще бъдат използвани за финансиране на инфраструктурата на града, включително за подобряване на пътищата, автобусните услуги и ескалаторите.

Валенсия въвежда туристически данък догодина

Валенсия обяви, че ще въведе туристически данък за пътуващите, които отсядат във всички видове места за настаняване в региона, включително хотели, хостели, апартаменти и къмпинги.

Той ще влезе в сила в края на 2023 г. или в началото на 2024 г.

Посетителите ще трябва да плащат между 50 цента и 2 евро на вечер в зависимост от избраното от тях място за настаняване, за период до седем нощувки.

Властите твърдят, че таксата ще бъде насочена към устойчивото развитие на туристическия сектор в региона. Постъпленията ще бъдат използвани и за осигуряване на по-достъпни жилища за местните жители в горещите точки на туризма.

Олхао таксува туристите от 2023 г.

Олхао, популярен сред туристите португалски рибарски град, започва да събира такса от посетителите в размер на 2 евро за нощувка между април и октомври.

Данъкът ще бъде намален на 1 евро между ноември и март. Той няма да се прилага за деца под 16-годишна възраст и ще бъде ограничен до пет нощувки - т.е. максимум 10 евро за едно пътуване.

Според местните власти таксата се използва за минимизиране на въздействието на туризма, включително за подобряване на чистотата и сигурността.

Тайланд има проблеми с туристическата такса

Тайланд въвежда туристическа такса в размер на 300 бата (8 евро).

Първоначално се очакваше тя да влезе в сила в края на 2022 г., но липсата на яснота относно начина на прилагането ѝ доведе до забавяне. След като авиокомпаниите сигнализираха за допълнителни опасения, сега изглежда, че въвеждането на таксата е отложено от юни за септември 2023 г.

Миналата година управителят на Тайландския орган по туризъм заяви пред Ройтерс, че част от таксата "ще бъде използвана за грижи за туристите", тъй като е имало случаи, когато здравната застраховка не ги е покривала.

Тя ще помогне и за финансирането на по-нататъшното развитие на туристическите атракции, като например Големия дворец в Банкок.

Венеция въвежда туристическа такса за еднодневни посещения

От 2024 г. Венеция ще започне да събира такси от туристите, които посещават града за един ден.

Таксата беше отлагана многократно, но най-накрая се очертава 30-дневен пробен период през пролетните и летните уикенди догодина. Точните дати все още не са потвърдени.

Предстоящият туристически данък "не е инструмент за печелене на пари", се казва в изявление на града. Постъпленията от входните такси ще отидат за услуги, които помагат на жителите на града, включително чрез поддръжка, почистване и намаляване на разходите за живот.

Целият ЕС въвежда туристическа виза през 2024 г.

От 2024 г. гражданите на държави извън ЕС, включително американци, австралийци, британци и други пътници от държави извън Шенгенската зона, ще трябва да попълнят заявление за 7 евро, за да влязат в страната.

Лицата под 18 години или над 70 години няма да плащат такса.

Схемата трябваше да започне да се прилага до ноември 2023 г., но се сблъска със закъснения, свързани с новата система за влизане/излизане (EES) на ЕС.

За много държави туристическата такса е нещо като данък върху устойчивостта на всеки посетител. Парите отиват за поддържане на туристическите обекти и опазване на природните ресурси, отбелязва Euronews.

България също прилага туристическа такса за нощувки. Тя обаче е много ниска и варира в зависимост от района и класификацията на хотела - до около 1,50 евро на човек.

Ето какви са правилата в други държави в Европа и света.

Австрия

В Австрия плащате данък върху нощувките, който варира в зависимост от това в коя провинция се намирате. Във Виена или Залцбург ще платите допълнително 3,02% от сметката за хотел на човек.

Белгия

Туристическият данък в Белгия се прилага и за местата за настаняване, за всяка нощувка, която прекарвате там.

Понякога таксата е включена в цената на стаята в хотела, но някои отделят разходите и ги правят допълнителна такса, така че трябва внимателно да проверите сметката си.

В Антверпен и Брюж се начислява такса за стая. Таксата в Брюксел варира в зависимост от размера и категорията на хотела. Като цяло тя е около 7,50 евро.

Бутан

Докато туристическите такси в повечето страни са под 20 евро, в Бутан те са изключително високи.

Минималната дневна такса за повечето чужденци е 228 евро на човек на ден през високия сезон и малко по-малко през ниския.

Но тя покрива много неща, включително настаняване, транспорт в страната, водач, храна и входни такси.

Карибски острови

На повечето  острови към цената на хотела се добавят туристически такси или такса за заминаване.

Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамските острови, Барбадос, Бермудските острови, Бонайре, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Доминика, Доминиканската република, Гренада, Хаити, Ямайка, Монсерат, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Маартен, Сейнт Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови имат такса за посетителите. Тя варира от 13 евро на Бахамите до 45 евро на Антигуа и Барбуда.

Хърватия

Хърватия повиши туристическата си такса през 2019 г. Повишената ставка обаче се прилага само по време на пиковия сезон през лятото.

Посетителите плащат около 1,33 евро на човек на вечер.

Чехия

В Чехия трябва да платите туристическа такса само когато посещавате столицата Прага.

Тя е много малка (под 1 евро) и се заплаща на човек за до 60 нощувки. Таксата не се прилага за деца под 18 години.

Франция

Във Франция трябва да се плати "taxe de séjour". Той се добавя към сметката на хотела и варира в зависимост от града, в който се намирате.

Ставките варират от 0,20 евро до около 4 евро на човек за нощувка.

Туристически горещи точки като Париж и Лион използват тези пари за поддържане на туристическата инфраструктура.

Германия

В Германия съществува т.нар. "данък култура", както и "данък легло" в градове като Франкфурт, Хамбург и Берлин.

Таксата е около 5 % от сметката в хотела.

Гърция

Туристическият данък в Гърция се определя в зависимост от броя на звездите в хотела или броя на стаите, които наемате. Тя може да бъде до 4 евро на стая.

Въведен е от гръцкото Министерство на туризма, за да помогне за намаляване на дълга на страната.

Унгария

Туристическите такси в Унгария се прилагат само в Будапеща.

Пътуващите трябва да плащат допълнително 4% всяка нощ въз основа на цената на стаята си.

Индонезия

Туристическите такси в Индонезия се прилагат само в Бали.

Чуждестранните посетители на индонезийския остров трябва да заплатят такса в размер на 9 евро.

Съобщава се, че приходите от данъка отиват за програми, които помагат за опазването на околната среда и балийската култура.

Италия

Туристическите такси в Италия зависят от мястото, където се намирате.

Таксата в Рим варира от 3 до 7 евро на вечер в зависимост от вида на стаята, но някои по-малки градове събират повече.

Япония

В Япония таксата е под формата на данък при заминаване. Посетителите плащат 1000 йени (около 8 евро), когато напускат страната.

Официалният уебсайт за туризъм на страната твърди, че този малък данък има "значителен принос" за икономиката.

Малайзия

Туристическият данък в Малайзия е фиксиран и се прилага за всяка прекарана нощ. Той е около 4 евро на вечер.

Нидерландия

В Нидерландия има туристически данък върху земята и водата.

В Амстердам той възлиза на 7% от цената на хотелска стая.

Португалия

Ниският туристически данък в Португалия се заплаща за нощувка на човек и се прилага само за гости, които са навършили 13 години.

Той е около 2 евро и понастоящем се прилага в 13 от 308-те общини на Португалия, включително градовете Порто, Лисабон и Фаро.

Трябва да го платите само през първите седем дни от престоя си.

Словения

Туристическата такса в Словения варира в зависимост от местоположението и категорията на хотела.

Той е малко по-висок в по-големите градове и курортните селища, включително Любляна и Блед - около 3 евро.

Испания

Ако се отправяте към Ибиса или Майорка, ще трябва да платите туристическа такса.

Устойчивият туристически данък, който се прилага за ваканционните места за настаняване на испанските Балеарски острови се прилага и за всеки турист на възраст над 16 години.

В разгара на сезона данъкът може да достигне до 4 евро на вечер.

Швейцария

Туристическият данък в Швейцария варира в зависимост от населеното място. Цената е за нощувка и за човек и е около 2,20 евро.

Офертите за настаняване обикновено не включват туристическия данък - той се посочва като отделна сума, така че е по-лесно да се следи. И се прилага само за престой под 40 дни.

САЩ

В по-голямата част от САЩ се начислява хотелски данък или данък за настаняване на пътници, които наемат жилище. Нарича се още данък върху заетостта.

Таксите се прилагат в хотели, мотели и бистра за хранене.

Най-високата ставка е в Хюстън, където данъкът върху сметката за хотел е 17%.