Проучванията, които доказват връзката между тревожността и дългото време, прекарано в социалните медии, са многобройни и вероятно вече сте чели за тези ефекти.

По-трудната част е да се откажете от безкрайното скролване, защото самите социални платформи са създадени така, че да ангажират максимално вниманието ви.

Върволицата от почивни дни около Великден е възможност да си дадете почивка от екрана на телефона, дори и да го направите само за ден. Така нареченият дигитален детокс става все по-популярен и наистина малко са онези, които могат да го направят с лекота. Ако имате нужда от идеи откъде да започнете, ето три:

Откажете безплатния Wi-Fi

Ако сте решили да прекарате почивните дни в някой хотел или къща за гости, често първият въпрос, след като вземете ключовете за стаята си, е "Каква е паролата за интернета?". Този път обаче откажете безплатния Wi-Fi и минете директно на въпроса: "Какво интересно можем да видим наоколо?". Изключете и мобилния интернет.

Отидете на място без обхват

Планински върхове, пещери, отдалечени хижи - има много места сред природата, където ще получите двойна полза за психичното си здраве - ще се освободите от сянката на социалните медии и имейла си, но и ще възстановите връзката със себе си и природата. Когато няма обхват там, където сте, е по-лесно да се устои на изкушението.

Сред американските и западноевропейските туристи има тренд да ходят на почивки, специално създадени за откъсване от технологиите. Това е преживяване, което е все още слабо познато на българския пазар, но повече от година хоум офис и дистанционно обучение може да ускорят навлизането на този тип ваканции и тук.

Излезте навън и оставете телефона си вкъщи

Ако сте гледали документалния филм на "Нетфликс" "Социалната дилема", знаете, че дори и да заключите телефона си някъде, това не е гаранция, че ще устоите на изкушението да проверите какво става онлайн.

Дори да е само за разходка в парка, оставете телефона вкъщи. Отидете на излет, изминете екопътека или си направете пикник под майските слънчеви лъчи. Ако много държите да имате снимки, вземете фотоапарат или помолете някой приятел да е фотографът на събитието, а вие се насладете на гледката през очите си (а не през екрана).