Безлюден плаж, екзотични пейзажи, вие, малко уморени от жегата, но вдъхновени от красотата наоколо, се разхождате по невероятния плаж и чувате само плискането на водата. Това звучи като сън, но може да се превърне в реалност.

Ако имате няколко дни за себе си, организирайте лятната си почивка на един от тези острови. Няма да съжалявате.

Малдивите

Разположени в Индийския океан, Малдивите са известни със своите снежнобели плажове, топла чиста вода и богати коралови рифове. Тук ще намерите множество курорти, които предлагат разнообразие от развлечения и отлично обслужване.

Малдивите са почти напълно непознати до 1970-те. Населени са само 200 острова от общо 1192 и на тях живеят 328 536 души (според преброяването от 2012). Туризмът представлява около 30 % от брутния вътрешен продукт и основната причина за развитието на икономиката на тази страна и създаването на работни места. Първият курортен комплекс отваря врати през 1972 година.

Малдивите стереотипно се смятат за скъпа дестинация. Но дори и тук можете да намерите опции за бюджетна почивка. По-специално, на островите има много евтини вили, чийто наем струва само 50-60 долара на ден. Освен това, ако се установите малко по-далеч от плажовете, можете да спестите много пари.

Бора Бора, (Франция)

Луксозният остров Бора Бора е известен със спиращите дъха лагуни, ярко синя вода и безкрайни плажове.

Тук можете да отседнете в бунгало и да се насладите на невероятна гледка към планината и океана.

Освен това в този курорт често се провеждат ярки партита. На партитата канят топ диджеи от цял ​​свят, така че си струва да посетите Бора Бора.

Островът се издържа главно от туризма. През последните няколко години няколко курорти са построени по малки острови около лагуната. Преди тридесет години, Хотел Бора Бора е построил първото бунгало на кокили над водата над лагуната и днес, бунгалата над вода са стандартна характеристика на повечето курорти Бора Бора. Качеството на тези бунгала варира от сравнително евтини, до много луксозни и скъпи места за престой.

Повечето от туристическите дестинации са по вода, но е възможно да посетят забележителностите на земя, като оръдия на Втората световна война. 

Бали (Индонезия)

Островът привлича туристите с тропически пейзажи, живописни кътчета и приятелска атмосфера. Тук ще намерите курорти за различни вкусове - от претъпкани с чужденци до отдалечени и спокойни.

Бали е тропически остров, разположен на 8 градуса южно от екватора, в сърцето на Индонезийския архипелаг - най-големия на планетата, състоящ се от около 17 500 острова. Бали е част от Зондските острови и по-точно от подгрупата Малки Зондски острови. Образува верига заедно с остров Ява на запад и Ломбок на изток. Южните му брегове се мият от Индийския океан, а северните му - от тихоокеанското море Бали.

Напоследък, благодарение на блогъри и туристически програми, много хора научиха, че в Бали цените са сравнително ниски. Така че основният разход за вас ще бъде закупуването на билети, за да стигнете до тук. В крайна сметка всеки може да си позволи луксозно настаняване и храна в най-добрите ресторанти.

Крит (Гърция)

Остров Крит е най-големият гръцки остров, разположен на площ от 8336 кв.км. Неговата култура, естествената му красота и климат, топлото лятно слънце и хладното море в комбинация с усмихнатите хора, превръщат острова в най-големия и модерен туристически център на Гърция.

Тук можете да намерите както оживени морски курорти, така и тихи кътчета, които ще ви осигурят спокойствие и релакс.

Тази дестинация е идеална за семейна почивка с деца. Тук рядко можете да попаднете на шумни партита, навсякъде има дружелюбни местни жители, а системата на реда работи перфектно. 

Остров Крит от древни времена е известен по цял свят със своя вкусен и лековит зехтин, наречен още "течното зелено злато на о. Крит". Според археолозите маслиновото дърво е култивирано преди 6 хиляди години, а местните жители се научили да добиват зехтин преди 2500 години. Близо до село Кавуси в стара маслинова горичка днес все още може да се види едно хилядолетно маслиново дърво - неговата възраст е над 2000 години и е най-внушителното не само на територията на Гърция, но и из цялото Средиземноморие. В онези далечни времена зехтинът е продукт от първа необходимост и не е случайно, че днешните гърци могат да се похвалят с най-ниско ниво на сърдечно-съдови заболявания.

Хавайски острови (САЩ)

Хаваите се намират в Тихия океан и са популярна дестинация за плажни ваканции. Тук обикновено идват американци, по-рядко европейци. Те избират тази дестинация заради невероятната природа, високото ниво на обслужване и добра селекция от развлечения.

Заслужава да се отбележи, че всеки остров тук има своя собствена атмосфера. Така че в разгара на сезона някои са пълни с млади хора и студенти, дошли да сърфират и танцуват от сърце в местните клубове. В други курорти по това време има тишина и спокойствие. 

Тук можете да почувствате природата, закътани селища, градския живот и оживеното пазаруване.

Фиджи

Около 110 от над 320-те острова на тази екзотична страна приемат туристи всяка година. Разположени в Тихия океан, курортите на Фиджи предлагат красиви бели плажове, топла вода и изобилие от възможности за водни спортове като гребло, каяк и гмуркане с шнорхел.

Сред островите на Фиджи се простира един от най-големите коралови рифове в света - Астролаб - със стотици видове риби и морски обитатели и цветни корали.

Тук идват ценителите на активния отдих и тези, които обичат да се препичат на слъцне. Цените в тази посока е трудно да се нарекат ниски. Но все пак трябва да посетите това място поне веднъж в живота си, за да се насладите на местната красота, да опознаете културата и да опитате вкусните деликатеси на местната кухня, която е изградена върху тропическите плодове, ориза и прясно уловената риба.

Пукет (Тайланд)

Пукет е един от най-известните морски курорти в Тайланд. Тук обаче винаги има толкова много хора, че определено не става за усамотение. Трябва да дойдете посетите мястото, ако харесвате екзотична кухня, ярки партита и активен отдих. За по-спокойна ваканция препоръчваме да обърнете внимание на други острови в Тайланд.

Площта на Пукет е 540 кв. км. Град Пукет (известен и като Пукет Таун, за да се различава от острова) е най-големият на острова. Сред най-известните туристически зони на Пукет е плажът Патонг Бийч на западния бряг. В Патонг е съсредоточена голяма част от нощния живот и туристическите пазари на острова. Пясъчната ивица е широка и дълга. Други популярни плажове са Карон, Ката, Ката Нои, Най Харм, Банг Таи.

На територията на Пукет се намира резерват за диви животни - Као Пра Тейо, разположен на над 20 кв. км и националният парк Сиринат, където морските костенурки снасят яйца.

Снимки: pixabay.com

Разбира се, има много други страхотни дестинации, които също са подходящи за плажна почивка, но тези седем места са сред най-популярните сред туристите.

Превод: GlasNews.bg