От 24 май започва приемането на молби по програмата за социален туризъм на гръцката агенция по заетостта, която ще се реализира в периода 1 август 2021 - 31 юли 2022 г., съобщава "Катимерини". 

Според съобщение на гръцкото министерство на труда и социалните въпроси програмата ще даде тласък на туризма в съчетание с новия пакет от мерки за подкрепа на сектора.

Програмата за социален туризъм има бюджет от 30 милиона евро, които ще бъдат предоставени под формата на 300 хиляди ваучера. Те ще бъдат съчетани с активирането на ваучерите на още около 300 хиляди бенефициенти, които са ги получили по миналогодишната програма и не са успели да ги използват поради ограниченията и локдауна.

Новата програма, според министерството, е гъвкава и предвижда увеличено финансиране, в някои случаи до 100 процента от разходите за настаняване в хотелите, които участват в програмата.

Бенефициентите ще могат да осъществят до шест нощувки в място за настаняване, което изберат от съответния списък на агенцията по заетостта и след уговорка с хотелиера.

В някои региони като островите Лерос, Лесбос, Самос, Хиос, Кос и префектура Еврос, желаещите могат да осъществят до 10 нощувки с нулево лично участие в заплащането им.

Освен нощувки ще бъдат финансирани и билети за фериботи. За хора със специални нужди билетите ще бъдат отпускани безплатно.