Топлото време вече е тук и вероятно се чудите как да се възползвате по най-добрия начин. Синоптиците обещават над 25 градуса в следващите дни и ако няма да ходите на плаж, вижте нашето предложение.

Това е водопадът Докузак в сърцето на Странджа планина. Дестинацията е близо до Малко Търново и логично по-често е посещавана от хора от Източна и Южна България. Разбира се, има любители и откриватели на природна красота, за които километрите разстояние нямат никакво значение.

Водападът се намира в непосредствена близост до Малко Търново и преди село Стоилово. Освен с красотата си, той привлича туристи и с лесния достъп – до него се стига с автомобил, а от шосето надолу води кратка пътечка.


Снимка: Михаил Колев

Докузак събира водите на карстовите извори от Малкотърновската котловина – Големият врис, Малкият врис, Сушица, Бигорът, Бялата вода и Деветте извора.

Самото име на водопада произлиза от турски език и означава „девет извора“. Височината му е само 5 метра, но пък падът на водата е много красив – като една водна завеса особено през пролетта.

Мястото е подходящо да си направите пикник или да обядвате в изградения заслон. Има пейки, маса, както и камина, ня която можете да си направите барбекю.

Водеща снимка: Илиян Михалев