Пловдив е комуникативно място, което предлага занимания, както в града, така и около него. Уикендите и почивните дни са винаги изпълнени с идеи за маршрути, които повтаряме и завтаряме, защото не винаги един ден стига, за да се развихрим с ом пътешествията.

Ето и пет дестинации, които са близо до Пловдив, и може да посетите, за да си отдъхнете подобаващо.

1. Асеновград и Асеновата крепост
Асеновград е само на около 15 мин. път от Пловдив, което позволява да отскачаме до там често.  В града могат да се посетят и Палеонтологическия, Историческия музей и Рибната църква, което прави разходката тук още по-пълна. 

Разбира се, най-атрактивното за посетителите си остава Асеновата крепост, която се извисява на хълм над града. До там се стига с кола, има уреден паркинг и работи през по-голямата част на годината. Входът е около 2-4 лв., за което получаваме и впечатляваща гледка към Родопите. Историята на крепостта започва още по време на Византийската империя, като се смята, че е съществувала и преди това по време на траките, а първите писмени сведения за мястото са датирани от XI в. Всеки трябва поне един път да посети крепостта и храма, а пловдивчани имаме привилегията да го правим по-често. 

2. Бачковски манастир „Успение Богородично“
Непосредствено след Асеновград, в посока Смолян и на още 10-15 мин., е Бачковският манастир, който също привлича като магнит любителите на природата, историята и религията. Също така в близост се намират и множество екопътеки (Зелената пътека, Резерват „Червената стена“), и приказно спокойните поляни, водопадът Сливодолско пръскало, параклисите, като Аязмото, Св. Архангел Михаил, и др.

3. Горни Воден и манастир „Св. Св. Кирик и Юлита“
Само на няколко минути от Пловдив, често палим колата до Горноводенски манастир „Св. Св. Кирик и Юлита“. В летните месеци може да се съчетае с обиколка на околностите, а гледката към Пловдив си заслужава.

4. Крумово и Музеят на авиацията
Музеят на авиацията се намира в съседство с 24-та авиобаза и летище Пловдив, на 12 км от Пловдив. Музеят притежава приблизително около 6800 експоната, 59 летателни апарата, разположени в 2 вътрешни и 1 външна експозиция, 2 ремонтно-възстановителни хангара и архивохранилище.

5. Хисаря

Природата е подарила на град Хисаря най-голямото богатство - минерални извори за здраве и красота. От хилядолетия тук идват хора специално заради лечебната вода. В града можете да посетите Археологически музей; да се разходите из старинният град, обявен за археологически резерват, в който могат да се видят тракийска гробница, разкопките на римски терми, казарми и административни сгради; да се насладите на красиви паркове с редки растителни видове от всички краища на света.