В последните години динамиката на пътуванията по света се промени. Преживяхме пандемия, по време на която пътуването драстично намаля, а след това военните конфликти на различни места по света също се отразиха на плановете на пътешествениците и рейтинга на държавите.

Един от начините да изберем безопасна и леснодостъпна дестинация е като погледнем различни класации на паспортите по света. Повечето отчитат основно факта трябва ли ни виза за посещение на определена държава или не.

Има обаче и повече фактори, които влияят на рейтинга на различните паспорти. Консултантската компания Nomad Capitalist правят класацията на базата на пет неща: безвизово пътуване, данъчно облагане, възможност за притежаване на двойно гражданство, общо възприятие и лична свобода.

Класацията им за 2024 г. е оглавявана от Швейцария със 109 точки, следвана от Ирландия, Португалия, Люксембург, Финландия. България изненадващо се издига в класацията с цели десет места и е на 32 място със 103 точки.

До голяма степен този резултат за страната ни се дължи на влизането в Шенгенското пространство от началото на април тази година, пише lifestyle.bg. Българският паспорт дава възможност за безвизово посещение на 170 страни по света