Средно около 2400 лева струва седмична ваканция на Българското Черноморие за 4-членно семейство. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Това е с 41 на сто повече спрямо предходната година, когато средната цена за почивка у нас е била около 1700 лева. Причината за скока са по-скъпият ток и увеличението с над 50 на сто на разходите за заплати на персонал, коментира Драганов.

Тази година се очаква цената на двойна стая по морето в ниския сезон да е около 140-160 лева с включена храна и нощувка. В средния сезон ще се вдигне до 230-240 лева, а във високия сезон ще стигне 340-360 лева, приблизително колкото е в момента минималната пенсия. Цените вероятно ще са по-високи в хотелите, които са пълни, а там, където има много свободни стаи, да са по-ниски.

В квартирите по морето в по-евтините курорти цената на стая се повишава от 40 на 60 лв. на нощувка. Инсталиране на каравана на първа линия на морето в популярните курорти струва 2500 лв на сезон. При отдаването ѝ под наем цената става хотелска. В планините се предлагат стаи в хижи за 15 лева, а тези с по-висока категория са по 30 лева. В хотелите в планинските курорти нощувката през летния сезон струва около 60 лева.

Заради покачването на цените на горивата и на хотелските услуги се очаква българите да изберат къси пътувания за кратко време.

Драганов прогнозира, че тази година броят на туристите у нас ще стигне 9 млн., което е със 7 млн. повече спрямо миналата година. Все още обаче не сме стигнали нивата от преди пандемията, когато потокът от посетители стигна общо 12,5 млн. души.

С падането на COVID мерките се забелязва и раздвижване на потока от чуждестранни туристи у нас. Има увеличен интерес за нови полети от различни европейски и извъневропейски дестинации към България - като Великобритания, Полша, Чехия, Германия. Руските туристи продължават да пристигат през Истанбул и през Дубай, не сме занулили руския пазар, посочва още Румен Драганов пред Телеграф.

Според експерта контролът върху заетостта в туризма не е достатъчно ефективен. Има много хора, които се самоосигуряват, плащат им се ниски заплати, а останалото е процент от оборота или под някаква друга форма. Драганов предвижда, че България ще загуби голяма част от хората, работещи в тази сфера, ако до 2025 г. средното заплащане не стигне 1400 евро, колкото е в конкурентните ни дестинации.