„Вероятно ще има леко увеличение на цените за шезлонг и чадър на плажа”. Това заяви Николай Димитров, концесионер на плажа в Крайморие. Той самият ще увеличи само с 1 лев цената на шезлонга. Има плажове, за които са сключили договори за 6 лв. на чадър и 7 лв. чадър и шезлонг, и тя не е актуална към момента, уточни Димитров.

Той обясни, че концесионерите на плажове нямат възможност да оптимизират персонала. „По договор имам задължение да назнача 10 спасители и 3 медицински работника. Заложената цена при мен е 10 лв. за чадър и 10 лв. за шезлонг. Не мога да сложа надценка на тази цена, мога само да предложа за по-ниска”, каза концесионерът.

По думите му от Асоциацията на концесионерите подготвят пакет от предложения, които да облекчат и тях, и клиентите. „Предложихме с това, с колкото ще намалим цената на концесионните услуги, с толкова да бъде намален и част от наемите. Цената на сключените договори за концесия на даден плаж вече не е актуална”, обясни Димитров пред Нова.

Той даде пример с цените на режийните – „плащали сме 3,6 за кубик вода, тази година ще плащаме 5,40 лева за кубик. Цената на тока за фирмите – тези съвкупности утежняват цените”.

Димитров каза, че не винаги цената, на която е сключен договора, е приложима.  „В договора за наем се отбелязва единствено каква наемна цена ще предложиш. Когато става въпрос за концесия, тази цена е от основно значение, за да спечелиш даден търг. Убеден съм, че цена от 100 лева за чадър и шезлонг няма как да бъде изискана от клиенти. Това, вероятно, е за да предотвратят голямата инфлация. 17,8% е заложения индекс на инфлацията, който ще платят концесионерите. Всеки сам ще прецени”, обясни Николай Димитров.