Перу е държава, известна с много неща, но пустините определено не са едно от тях.

Преживяванията ви в страната на инките могат да са повече от храмове и плаване в езерото Титикака.

Само на 300 км южно от столицата Лима се простират безкрайните дюни на крайбрежната пустиня в района на град Ика.

А сред тях, като мираж, изплува езеро, оградено от палми и малък град - оазисът Хуакачина.

Това е един от малкото естествени оазиси, които могат да се видят в Америка, и заслужава място в маршрута на всеки почитател на природата и необикновените преживявания.

Лагуната на Хуакачина е със зеленикава вода заради специфичния химичен състав на подземните води, които се вливат в нея. Заради изобилието на вода и растителност (предимно палми и евкалипти) мястото е спирка за почивка на прелетните птици, които минават оттук.

 

В Хуакачина може да се плава с лодка

Оазисът е обрасъл с палми и евкалипти

Подобно на птиците, и туристите не могат да устоят на красотата на Хуакачина. В лагуната плават лодки, на които всеки може да се качи. Водите са смятани за лечебни и мнозина се киснат или мажат с калта от дъното на лагуната. Тези, които имат нужда от повече адреналин, могат да се запишат за тур с бъги сред пясъците или да се пробват в сандбординга - спускане с дъска по пясъчните дюни.

В самия град Хуакачина има не повече от 100 постоянни жители, а туристите, които се стичат тук, преди пандемията бяха няколко десетки хиляди годишно. В градчето има изобилие от места за настаняване, а площта му е толкова малка, че спокойно може да се стигне пеша от единия до другия му край само за няколко минути.

 

Оазисът Хуакачина вечер

Името на града буквално се превежда като "Скрит" на езика кечуа и вероятно е съкратено от "Скрита лагуна".

Според местните легенди, веднъж една принцеса се съблякла, за да се изкъпе. Докато се оглеждала в огледалото си, видяла, че зад нея се приближава ловец. Тя така се изплашила, че хукнала да бяга, като оставила огледалото зад гърба си. То се превърнало в лагуна, а гънките на дрехата ѝ станали на пясъчни дюни.

Как да стигнете: От столицата Лима можете да се качите на автобус до град Ика (около 5 часа), а след това с такси ще стигнете до оазиса за 10 минути.