На около 5 км югоизточно от град Кърджали, над водите на язовир Студен кладенец, на десния бряг на река Арда, в местността Харман кая се издига древната тракийска крепост Вишеград. Извисяваща се подобно орел над едноименното село Вишеград, крепостта и до днес остава малко позната и забулена в рицарски тайни, мистерии и легенди.

С цел да бъдат разнищени загадките около нея и да я опази от доскорошни набези, тази година българското правителство я включва в своя най-нов проект за  културно-археологически туризъм. Крепостта и нейните останки са обследвани цели два месеца от екип от 30 души. Ръководител е известният археолог – професор Николай Овчаров.

За да стигнете до нея, поемете на юг от град Кърджали в посока към Момчилград. След това, при отбивката за село Глугар завийте наляво, а после е лесно, просто следете за табели с надпис „Вишеград“.

Наоколо има и други малко познати, но китни местенца, които могат да бъдат посетени - крепостта Моняк, Каменните гъби, 17-те тракийски могили, намиращи се на 150 м югозападно от днешното село Вишеград, но за тези забележителности ще ви разкажем в някои от следващите пъти.

От древността до днес

Първите известни сведения за крепостта са от периода между бронзовата и старожелязната епоха. Античната тракийска крепост датира между 4 в. пр. Хр. – 1 в. сл. Хр, a средновековната е основана, най-вероятно, в периода между 12-13 в.

Разположена е на относително малка площ - 562 кв. м. Мълви се, че древното тракийското племе Койлалети, спрягани за обитатели на защитения триъгълник между реките Арда и Върбица, е първият стопанин на укреплението. Иначе, името на крепостта има български корени и означава „град на високо“, „висок град“.

Някои групи от местното население познават фортът и с топонима Хисар Юстю (Горна крепост). Разхождайки се наоколо, из непристъпния скален терен, посетителят вижда, че укреплението е недостижимо от всички страни, поради изградената нова стена от Север.

Пощадена от времето

Тъй като крепостта отдавна примамва изследователите, в района са правени разкопки още през 70-те години. Учените се натъкват на подове на землянки и основи на пещи, както и на цели глинени съдове, фрагменти от рицарски шлем, различни накити, копия. пише "Почивка Блиц". Тази мистична крепост Вишеград не само е сред най-важните средновековни твърдини на Източните Родопи, но и най-добре съхраненият средновековен замък в тази планинска верига.

Легендата нашепва за тунел, който отвежда далеч извън крепостта и в който са можели да вървят един до друг двама души, изправени в цял ръст. Отвътре замъкът е с типично за средновековието разпределение, с висока няколко етажа сграда.

По всяка вероятност, някога там са били и личните покои на господаря, залата за пирове и малък молитвен параклис. Приземният етаж е ползван като водохранилище. Според сведенията между 12-14 в. сградата е и частна резиденция на управителите на Ахридос, както по онова време са се назовавали Източните Родопи.

Дом на велики благородници

В началото на 13 в. районът около Кърджали става основен плацдарм на бойните действия с Латинската империя, създадена през 1204 год. върху „останките“ на някогашна Византия. Така замъкът Вишеград влиза в полезрението на регента на новата държава – Хенрих (Анри) дьо Ено.

С него са свързани и повечето рицарски легенди в района. Френският хронист Жофроа дьо Вилардуен свидетелства за това как при похода си в планината през август 1206 г., наследникът на графовете на Фландрия се озовава със своята армия пред стените на намиращия се на брега на река Арда „красив замък” Вишеград. Той го превзeма и прави своя резиденция.

Като на длан

Oт перспективата на настоящето, времето на средновековните благородници и кръстоносните походи отдавна е отминало ... Това, с което най-вече впечатлява крепостта в наши дни е прекрасната гледка, която се открива от нея, спира дъха и радва сетивата. Затворете очи, помислете си как поглеждате надясно ... ето, на хълма отсреща ще видите крепостта Моняк, под нея – най-дългият въжен мост в България – този, който отвежда към село Лисиците.

Обърнете се наляво – град и язовир Кърджали са като на длан пред вас, а направо – китните зелени хълмове на Източните Родопи.