Официално пролетта вече настъпи, а термометрите показват все по-високи стойности. С това и времето за разходки е все по-приятно.

За това ви предлагаме една дестинации за разходка, която ще допадне на много от вас. Тя е много подходяща за хора, които още не са "във форма" или такива, които не си падат по дългите преходи.

Става дума за Костенския водопад. Както подозирате от името му, той се намира до Костенец. Природна забележителност, разположена на река Чавча в Рила планина. Отстои на 3 км южно от село Костенец, на 6 км в същата посока от град Костенец, на 35 км източно от к.к Боровец и на 79 км югоизточно от столицата София и на около 100 км от Пловдив.

Мястото е такова, че паркирате колата, изкачвате няколко стъпала и вече сте в подножието на водопада. Началото на пътека е отбелязано с дървена арка с табела, на която са изписани стихове на Иван Вазов, посветени на точно този водопад.

След това от 3 до 5 минути ходене по стълби и мостчета ще ви отведе до водната завеса, която се спуска сред извисяващи се скали.



Височината на пада на водата е около 12 м. Най – голям обем водни количества се изливат през пролетта с топенето на снеговете, през лятото водата намалява, а през зимата при ниски температури целият водопад замръзва.



Костенският водопад е изходен пункт за основните туристически маршрути в северния дял на Рила планина в посока Белмекен: Вили Костенец - по поречието на река Чавча до хижа Белмекен; Водопада - хижа Гургулица – хижа Белмекен; курорт Вили Костенец – Спортен комплекс “Белмекен”. Така че, можете да набележите маршрут и за друг път, когато сте по-подготвени.

Снимки: Марияна Младенова