Почивките на нашенци за Нова година в къщите за гости, малките семейни хотели, балнео, спа и уелнес обектите, вилите и апартаментите вече са предплатени, обяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) Румен Драганов.

Според прогнози на института покрай коледно-новогодишните празници се очакват 500 000 пътувания на българи в страната и чужбина.

Ски ваканцията - по-скъпа и при нови мерки

По думите му отлив на резервации за ваканция в големите хотели също не се наблюдава, а дългоочакваните чуждестранни гости ще пристигнат от Ирландия, Германия, Централна Европа и Русия.

Британци се точат за Банско – евтинийка им е! Вижте им сметката, за 6 дни

"По-голямата част от гражданите на Европа вече имат зелен сертификат и могат да почиват свободно. Изискването за задължителен PCR тест при качването на борда, което част от авиокомпаниите въведоха, също не смущава никого", категоричен е експертът пред "Монитор", според когото броят на действащите места за настаняване не е намалял спрямо предходната година въпреки новите здравни разпоредби.

Макар европейците да са привикнали към задължителните противоепидемични мерки, то се оказва, че българите се опитват да заобиколят здравните разпоредби.

Така например в онлайн група за почивка на море и планина с деца потребител се интересува "има ли хотел, или къща за гости, където не се изисква сертификат или тест". След редица негативни коментари публикацията й бе изтрита.

Припомняме, че според последната заповед на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за нощувка в някое от местата за настаняване в страната няма да имаме нужда от зелен сертификат. Такъв обаче ще ни е необходим, ако желаем да се храним в ресторанта към хотела или да се възползваме от някоя от спа услугите.

С цел избягване на невъзможността неваксинираните граждани да посещават своите работни места или други закрити обекти от здравното министерство обявиха, че ще отделят средства за закупуването на безплатни за гражданите антигенни тестове.