Мистериозна атмосфера обгръща живописното селце Канале Монтерано в Италия. То е малко изоставено село, построено на върха на хълм северно от Рим.

Селищата в района на Монтерано могат да бъдат датирани до бронзовата епоха, но нападение от френската армия в края на 18 век, последвано от избухване на малария, кара жителите да напуснат селото си, оставяйки призрачните му останки.

Внушителните руини на Монтерано, покрити със зеленина, са се появявали в многобройни филми през годините като „Бен Хур“ до „Маркизе дел Грило“.

Разположен северозападно от Рим, Канале Монтерано е и близо до град Брачано, най-известен със своето вулканично езеро.

Монтерано получава името си „Manturanum“ през римската епоха и възвръща голяма част от силата и красотата си през Средновековието. Част от римския акведукт все още стои като самотен свидетел на онези дни.

Най-голямата структура в центъра на Монтерано е замъкът. Крепостта е преустроена и реновирана през епохата на барока. През 1679 г. принц Алтиери възлага на известния художник Джан Лоренцо Бернини напълно да преработи крепостта, превръщайки я в модерен дворец с красив фонтан със статуя на лъв на върха.

През следващите години градът започва да запада. През 1799 г., след битка между местни семейства, френската армия разграбва града и скоро се появява огнище на малария. Тези комбинирани бедствия водят до почти пълното изоставяне на мястото.

Твърди се, че причината за изселването е изключителна бруталност, извършена от френските войници, които са унищожили повечето от сградите и вещите на селяните. Затова за хората се оказва по-евтино и лесно просто да остави всичко и да търси ново място за живеене.

Превод: GlasNews.bg