Италия може да е перфектната дестинация за почивка, но картинката е доста по-различна, когато някой реши да се премести за постоянно там. Това сочи ежегодното проучване на най-добрите страни за живеене като чужденец на InterNations.

През 2021 г. начело на класацията за 2021 г. застават Тайван, Мексико и Коста Рика, а Италия е на предпоследното 58-о място сред 59 включени в проучването държави.

Сред критериите, по които 12 000 чужденци, живеещи извън родната си страна, са оценили участващите 59 държави, са безопасност, финанси, здравеопазване, възможност за вписване в местната култура, възможност за намиране на нови приятели, възможност за издигане в кариерата и други.

Тайван печели първото място за трета поредна година. Сред показателите, в които получава най-много от интервюираните чужденци, живеещи там, са усещане за лична и работна сигурност, здравеопазване, състояние на местната икономика и цена на живот.

Мексико заема второ място в общата класация и първо място по критерия "Леснота за установяване". Дружелюбността на местните също е сред позитивите на страната, въпреки че тя е възприемана като опасно място от един на всеки петима чужденци, живеещи там.

В дъното на класацията за седма поредна година се нарежда Кувейт. Сред основните пречки пред щастието на чужденците, решили да се преместят в страната, са малкото възможности за прекарване на свободното време, лошият транспорт и трудностите при преместването. Друг проблем са намирането на приятели и свикването с местната култура.

Предпоследната Италия има едни от най-лошите показатели, що се отнася до личните финанси на чужденците, преместили се там. Намирането на работа в Италия е оценено като трудно начинание, ако си чужденец.

23% от чужденците в страната изпитват затруднения с прекарването на високоскоростен интернет в дома си, голяма част не виждат и възможности за кариерно развитие.

ТОП 20 НАЙ-ДОБРИ ДЪРЖАВИ ЗА ЖИВЕЕНЕ КАТО ЧУЖДЕНЕЦ 2021

  1. Тайван
  2. Мексико
  3. Коста Рика
  4. Малайзия
  5. Португалия
  6. Нова Зеландия
  7. Австралия
  8. Еквадор
  9. Канада
  10. Виетнам
  11. Колумбия
  12. Бахрейн
  13. Сингапур
  14. Тайланд
  15. Чехия
  16. Испания
  17. Катар
  18. ОАЕ
  19. Панама
  20. Люксембург