Има разлика между посещение на дестинация – и посещението й на Коледа. Най-вълшебното време от годината има навика да трансформира дестинациите по света по грандиозни начини: градовете са украсени с ослепителни декорации, улиците гъмжат от местни традиции, а площадите са превзети от изскачащи празнични пазари, предлагащи пълнители за чорапи и сезонни продукти лакомства. 

Въпреки това, някои дестинации са чудесни за посещение по Коледа по точно обратната причина: защото може дори да не осъзнаете, че е Коледа.

Това е за онези, които иксат да забравят празникът съществува, да се отправят някъде, където Коледа не е нещо, и да се приберат у дома, когато лудостта свърши, пише Time Out.

И така, когато обмисляме най-добрите дестинации за посещение по Коледа, ние не сме включили само места с причудливи традиции или незабравими празнични настроения. Включихме и някои подходящи за Скрудж дестинации, където можете напълно да избягате от празненствата. 

Гмурнете се в списъка с хитове за празнични пътувания по-долу и гарантирано ще намерите някое страхотно място, където да прекарате сезона – независимо дали харесвате или избягвате онези "блещукащи" коледни емоции.

Ню Йорк, САЩ

От мечтаната романтика на пързалянето с кънки в Рокфелер до ослепителните празнични представления на Бродуей, има много причини, поради които Голямата ябълка има такава репутация по време на Коледа. Ню Йорк е класически празничен избор и със своята селекция от универсални магазини, пазари и базари, никъде не може да бъде подобен, когато става въпрос за пазаруване.

Лапландия, Финладия

Малко са толкова легендарно коледни дестинации като Рованиеми, който, като столица на Лапландия, е и официалният роден град на Дядо Коледа. Но Рованиеми не е само Дядо Коледа. След като приключите с разглеждането на селото на Дядо Коледа и яздите с елени из града, не забравяйте да премахнете притесненията си с празнична сауна – финландска коледна традиция.

Ню Орлиънс, САЩ

Ню Орлиънс е пълен с алтернативни коледни традиции, от огньовете по бреговете на Мисисипи и очарователно преукрасените трамваи до оживените концерти на коледни песни и бляскавите декорации на фоайето на хотел AF. С дневните температури, достигащи около 17C, също така е малко по-топло от голяма част от останалата територия на САЩ по това време на годината.

Лондон, Великобритания

Празничното настроение обхваща Лондон някъде в началото на ноември и не стихва. Когато настъпи края на декември, коледните настроения достигат треска: вече много романтичната столица на Обединеното кралство се озовава обградена от елхи, блещукаща от коледни светлини и озвучена от весели празнични мелодии. Да, точно толкова е вълшебно, колкото звучи.

Рейкявик, Исландия

Чували ли сте за „Yule Lads“? 13 фолклорни пичове, които традиционно оставят подаръци в ботуши за добре възпитаните деца на Исландия. Коледа също е доста прекрасно време за посещение на Рейкявик, тъй като градът се гордее с пазари и пързаляне с кънки на лед – както и, благодарение на изключително дългите си нощи, чудесни възможности за наблюдаване на Северното сияние.

Нюрнберг, Германия

Германските Weihnachtsmarkts (традиционни коледни базари) са известни по целия свят - а този в Нюрнберг е един от най-старите, най-големите и най-добрите в страната. Нотки на джинджифилов сладкиш и греяно вино се носят в малък град от дървени сергии, гъмжащи от захарни бастунчета, скъпарски лебкухен и ръчно изработени декорации.

Сидни, Австралия

Търсите място, което работи с пълна газ на Коледа, но не е толкова, хм, зимно? Австралия вероятно е най-добрият ви залог. Сидни разполага с всички празнични светлини, дървета и дори пързаляне с кънки на лед на типичен празнуващ Коледа град, но със средни температури от 25 градуса. Не отхвърляйте коледната вечеря, приготвена на барбекю на плажа, преди да сте я опитали.

Токио, Япония

Без официални празници и всичко отворено както обикновено, Япония всъщност не празнува Коледа - но това също е нейният чар според мнозина. Страната е доста откъсната от останалата част от света за коледната мания, но все още има купища празнични неща, които да видите и правите, от прекрасните зимни илюминации на Токио до годишната японска традиция да получавате KFC на Коледа.

Каракас, Венецуела

Мислите ли, че имате страхотен превоз, когато става въпрос за отиване до църквата (ако все пак това ви харесва) по време на коледния период? Вижте местните в Каракас. От 16 до 24 декември преди 8 сутринта пътищата във венецуелската столица са затворени, за да могат посетителите на църквата да карат ролкови кънки на литургия. Също така е обичайно за всички на ролери да се обличат в костюми на Дядо Коледа... какво по-готино от това?

Маракеш, Мароко

Коледа не се празнува от по-голямата част от хората в Маракеш, което я прави идеална за бягство от конвенционалните празнични настроения. Мароканският град също не е толкова горещ през декември, колкото е през лятото (достига максимални температури около 20C, без да пада твърде ниско през нощта), така че разглеждането на неговата Медина, сукове, джамии и риади е още по-приятно.

Останалите дестинации, които също си струват посещение за Коледа са Виена, Гренландия, Пукет в Тайланд, Прага, а също и Сингапур.