Ако обичате европейските градски почивки, но харесвате огромните тълпи, които обикновено вървят ръка за ръка с тях, малко известен живописен град в Чехия може да бъде точното място за вас.

Със своя средновековен замък от 13-ти век, криволичещи калдъръмени улички и готически, ренесансови и барокови елементи, може да се каже, че Чески Крумлов е като място от приказка.

Често градчето е определяно като „малката Прага“, този малък средновековен град има население от едва 13 056 души.

Но въпреки че може да е по-малък от столицата, той все пак има какво да предложи на посетителите с богатата си история и очарователното си местоположение – сгушен сред хълмовете на региона на Южна Бохемия и до река Вълтава.

ЮНЕСКО приветства Чески Крумлов като „изключителен пример за малък централноевропейски средновековен град“ през 1992 г. и го включи в списъка на световното наследство.

Като по чудо градът избягва бомбардировките по време на Втората световна война, оставяйки идеално запазен Стар град – може би един от най-големите фактори, допринасящи за репутацията му.

В много отношения мястото е също толкова красиво, колкото Прага – само че без огромните тълпи хора.

„Малката Прага“ се намира на около 170 километра южно от столицата.

Чешки Крумлов привлича около 800 000 туристи всяка година. Повечето посетители идват през основния сезон – от април до октомври.

През тези пикови летни месеци ще откриете, че е пълно с туристи, наслаждаващи се на живописните крайречни места за пикник, както и с любители на салове и канута, които искат да се отправят към водите на река Вълтава.

През юли, пиковия сезон, Чески Крумлов има средна висока температура от 21°C и средна ниска температура от 11°C.

Докато през зимните месеци, от декември до февруари, температурите рязко падат под нулата, средно между -6°C и -4°C и често покриват града със сняг.

Тъй като мястото има толкова богата история, има какво да се види и прави. Можете да прекосите града за по-малко от 30 минути.

Най-добрите атракции са замъка Чески Крумлов – както и музея на замъка, кулата и градината – заедно с центъра за изкуства Егон Шиле.

Но не забравяйте просто да се разходите, за да се потопите в магическата архитектура на града, от къщите с червени покриви и фонтаните на площада до поразителната църква Свети Вит.

Превод: GlasNews.bg