Чували ли сте за "Шейтан дере"? Много от вас вероятно не. Това е красив каньон по поречието на река Арда намиращ се непосредствено под стената на язовир Студен кладенец (Кърджалийско).

Отдавна угаснали вулкани създават тези чудати абразивни кладенци. Дълбоките дупки и проломи по протежението на каньона се наблюдават в протежение на около 1 км, а дълбочината им варира от 3 до 25 м.

Според местните легенди, който паднел в тях, не излизал никога от там – нито жив, нито мъртъв. Тайнствена сила го повличала към тъмния подземен свят, откъдето връщане няма. Преданията още разказват, че мястото било сътворено от „шейтана“ (от турски – дяволът). Народната памет е запазила и спомен за своеобразен инициационен ритуал, в който само истински смелите можели да прескочат водите на Арда на това място, без да паднат в опасните води и да бъдат завлечени в подземния свят.

Тази дестинация набира все повече популярност сред хората, но според някои това не винаги е за добро. Често локации биват развивани от бизнеса с цел печалба, а това не винаги се отразява добре на природата в района, категорични са потребители, дискутиращи темата.

обре, че е толкова непопулярно,защото иначе можеше да бъде опропастено!", отбелязва Виолета С., като мнението и подкрепено от мнозина.

Мястото със сигурност си заслужава да се посети, а снимките, които виждате са само част от мистерията и красотата му.

Снимки: Таня Калинова