Амулиани е един от близките до България гръцки острови, който остава поне донякъде неизвестен главно защото е много малък.
Това ни най-малко не означава, че е лишен от атмосфера или възможности за приятно запълване на лятната почивка. Разположен е сравнително близо до българската граница, край бреговете на ръкава Атон. Морето е изключително чисто, а околните островчета в морето са идеални за разходка с лодка или каяк.

На слизане от ферибота ви посреща малкото пристанищно село Амулиани с около 500 жители, заети предимно с туризъм и риболов. Тук ще откриете всичко необходимо - магазини, сладолед, аптека, крайбрежни таверни и сладкарници.

Плаж и забавления

Повечето хора, които идват на остров Амулиани, избират да отседнат в къмпинга край най-популярния плаж Аликес. Както и на други места в Гърция, и тук посетителите са пъстър балкански микс, като специално тук има засилено присъствие на гръцки младежи. Самият къмпинг е по-скоро младежки, отколкото семеен, и тъй като не е много голям, може да създаде усещане за клаустрофобичност на тези, които са свикнали с огромните къмпинги-села на Халкидики.

От друга страна, си плажът е хубав, а плажният бар е приятен и с добри цени. Добре е да знаете, че на Амулиани няма дискотеки и нощно време островът потъва в тишина.

На острова има още няколко по-малки плажа, които можете да посетите - Агиос Георгиос, Мегали Амос, Карагация. Част от крайбрежието е съставено от непристъпни скали. 

Как да стигнете до Амулиани

До Амулиани се стига след 15-минутно возене на ферибот от село Трипити. През летния сезон фериботите се движат доста често (на 15-30 минути) и не е нужно да гоните конкретен час. Пътят до самото село зависи от много фактори, но ако имате късмет да минете бързо границата, разстоянието от Кулата се взема за 2 часа и половина. 

Какво друго

На полуостров Атон, срещу остров Амулиани, се намира Урануполи, последното населено място в Гърция преди границата с монашеската автономна област Атон. Лятно време от Амулиани всеки ден потеглят корабчета, които обикалят около Атон и дори и да нямате специално разрешение за посещение на монашеската територия, ще можете поне отдалеч да я видите.