На най-големият гръцки остров Крит се намира най-южната и най-слънчева точка на Гърция. Което може да означава само едно - лятната ваканция може да започне още от май и да завърши в късна есен. Остров Крит е едно от най-красивите места, до които можете да стигнете за час. От 22 май вече са стартира директните полети от София до остров Крит.

Крит е една от най-желаните туристически дестинации, като незабравимата почивка се преплита с древна история и митология. Там ще се запознаете със зараждането на една от първите европейски цивилизации – минойската, ще се докоснете до легендите за цар Минос, Дедал и Икар, Тезей.

Плажовете ще ви пленят с чистота, не пропускайте Елафонси с лекорозовия си пясък и Вай, където растат естествени палми.

Когато не сте под чадъра или потопени в морската вода, можете да се насладите на много забележителности.

На първо място е археологическият музей в столицата Хераклион, в който е събрана една от най-богатите колекции от артефакти на минойците. Не пропускайте минойските дворци Фестос и Малиа. На 5 км извън столицата пък се намира археологическият обект Кносос, кръстен на едноименния замък в него. Той е от времето на минойската цивилизация, а според митовете в Кносос е построеният от Дедал Лабиринт, в който е живял Минотавърът.

Любителите на венецианския стил пък ще останат очаровани от древното градче Ретимно с неговите тесни улички и малки ресторантчета. Критските специалитети са истинска наслада за небцето, а на трапезата със сигурност ще имате местен зехтин, домашно сирене, салати, маслини.

В близост до Ретимно се намира пещерата Сфендони, в която според митологията се е родил Зевс.

Крит е истински рай и за любителите на планините. Критски клисури, които започват от планинските райони и завършват на морето, са истинско предизвикателство, но и разкриват невероятни гледки. Трябва да имате предвид, че някои преходи отнемат над 7 часа, така че ги планирайте добре.

Вижте 10 от най-красивите европейски плажове за годината СНИМКИ