Тъй като списъкът на европейските държави без COVID ограничения става все по-дълъг, броят на полетите до и от континента се увеличават, а туризмът набира сила, мечтата да се потопите в славното лятно слънце на някои от най-красивите плажове в Европа най-накрая е реалистична възможност.

Изготвен от European Best Destinations в класацията за 2022 г. има по нещо за всеки: от златист пясък и уединение през романтични бягства, семейни приключения, приключенски и изпълнени с възможности за водни спортове до кътчета с непокътната природа.

Следващите 10 плажа са избрани с гласовете на хиляди пътешественици от 82 държави.

Плажът Порто Санто на португалския архипелаг Мадейра заема първо място тази година. Испания, Гърция и Италия също са сред лидерите в ранглистата.

1. Порто Санто, архипелаг Мадейра, Португалия

Безопасни, златни и слънчеви, съчетаващи природа, уелнес, спортове на открито, гастрономия, голф, безделие и лесно достъпни от европейски и американски летища, островите Мадейра са чудесна дестинация за презареждане на батериите.

След като в продължение на седем години попадат в класацията на най-красивите острови в света, като са обявени и за най-безопасната дестинация по време на COVID, островите Мадейра – които включват главните острови Мадейра и Порто Санто, са тазгодишният номер 1 в списъка с най-добрите плажни дестинации в Европа.  

Отличен с титлата „Най-добър плаж в Европа за 2022“, златният пясъчен плаж на Порто Санто е световно известен, не на последно място с терапевтичните предимства на своя пясък.

"По време на престоя си не пропускайте да посетите Golf of Porto Santo, считано за едно от най-красивите голф игрища в света“, препоръчва EBD. „В края на деня се насладете на спиращ дъха залез, докато дегустирате вино от Мадейра.“

Порто Санто е световно известен със своите хотели, всички от които предлагат директен достъп до дългия 1.6 км златист пясъчен плаж.

2. Bolonia Beach, Тарифа, провинция Кадис, Испания

С дълги километри плажове от фин пясък, провинция Кадис в региона Андалусия в Югозападна Испания е мечтана дестинация.

Кадис е най-старият град в Западна Европа, а необичайният плаж Bolonia - с пясъчните си дюни, спускащи се към тюркоазената вода, предлага гледка към африканския бряг, римски руини на пясъка, гмуркане с шнорхел и други водни спортове, туристически пътеки и селски плажни барове.

3. Seixal Beach, Сейшал, архипелаг Мадейра, Португалия

Заради красотата на вулканичния черен пясък, кристално чистите води, невероятните скали и буйна растителност, Praia do Porto do Seixal е избран за един от най-красивите плажове в Европа. Тук можете да се насладите на великолепния пейзаж на северния бряг на остров Мадейра, граничещ с Атлантическия океан.

Този невероятно „Instagrammable“ плаж може да се похвали с ресторанти и помещения за настаняване с изглед към океана и скалите. Той се намира на няколко минути от естествените басейни на Порто Монис.

В тези смутни времена Мадейра се превърна в убежище за тропически, безопасни почивки, заобиколени от природа, съчетаващи плаж, приключения, гастрономия, спорт на открито и забавление.

4. Cala Goloritze, остров Сардиния, Италия

До този див плаж на Сардиния се стига само пеша по сенчеста пътека, която не е достъпна за хора с намалена подвижност. Можете да го направите и с лодка.

За да се запази това райско място, достъпът до плажа е регулиран и е с входна такса от шест евро на човек (но пък безплатен паркинг). За снимка, достойна за пощенска картичка, спрете в Пунта Салинас, разположен на височините.

5. Mitjaneta Beach, Менорка, Балеарски острови, Испания

Остров Менорка е осеян с едни от най-красивите плажове в Испания. "Mitjaneta е просто вълшебен“. "Потопете се в неговата 29-градусова тюркоазена вода и се насладете на ситния пясък на този малък и романтичен плаж.”

6. Monolia Beach, архипелаг Лихадонисия, Гърция

Зеленият плаж на гръцкия архипелаг Лихадонисия, известен и като „гръцките Бахами“, е достъпен само с лодка и е доста населен.

Този уединен „таен рай“ е най-големият от комплекс вулканични острови. Разполага с ресторант-бар, популярен сред туристите, пристигащи по вода. Двупосочен билет за лодката струва €10 и включва и шезлонг.

7. Baia delle Zagare, Виесте, Апулия, Италия

Италия е една от най-посещаваните страни в Европа и нейните многобройни плажове са сред най-популярните за лятна почивка, съчетавайки релаксация, гастрономия, природа, спорт и култура.

Въпреки че не е частен плаж, входът към Baia delle Zagare е през хотел, разположен над него. „За да се възползвате от това изключително място, не се колебайте да наемете лодка, за да откриете скритите пещери и тайни местенца“.

8. Elafonisi, Крит, Гърция

Един от малкото плажове с розов пясък в света, Elafonisi е и един от най-красивите плажове в Европа, със своята кристално чиста и плитка вода, фин цветен пясък и невероятен пейзаж.

Разположен в югозападния край на Крит, това е продълговат полуостров, често разделен на две части от вода, което създава впечатлението, че е отделен остров. Това е защитена зона, заобиколена от пясъчни дюни, морски нарциси и хвойна.

Застрашената морска костенурка - най-известната костенурка в Гърция, и няколко други редки животни и растения намират подслон на него. Поради тази причина е строго забранено премахването на растения, животни, черупки и пясък от района.

Един съвет: „Не спирайте на платените шезлонги и продължете направо в посока потоците, където има по-малко хора и е безплатно. Ако искате да си починете през деня, шезлонгът с чадър е 10 евро на ден.” Заради богатия подводен живот си носете шнорхел. Наблизо има голям безплатен паркинг, пише profit.

9. Santa Giulia Beach, Порто Векио, Корсика, Франция

Разположен в Порто Векио, в южната част на Корсика, това е един от най-красивите плажове на Франция и може би „най-добрият плаж в Корсика“. Намиращ в подковообразен залив с перфектен бял пясък, тюркоазени води и борови дървета, това е лагуна за водни бани в подножието на планина, която се простира на километри.

Идеален е за малки деца, като е и чудесно място за ветроходство и водни спортове. Езерото от другата страна на лагуната е съкровищница на корсиканската фауна и флора. „Идеално място да се отпуснете и презаредите батериите си“.

10. Hel Beach, полуостров Хел, Полша

На малко повече от час път от Гданск, считан за един от най-красивите градове в Европа, се намира полуостров Хел, който - въпреки името си, "е рай на земята".

Тази огромна пясъчна ивица, дълга 35 километра и широка до 3 километра, предлага по нещо за всеки.