Кошлюн е малък остров, разположен близо до градовете Крък и Пунат. Местните го наричат ​​Мостир. Той е едно истинско малко бижу в Хърватия - горски природен резерват и паметник на културата.

Има много интересна легенда за произхода на островчето. А именно, целият залив Пунтарска Драга е било едно поле, обработвано от двама братя, единият от които бил сляп.

Въпреки че работели заедно на земята, при подялбата на реколтата единият брат измамил слепия. Бог се разгневил за това и потопи цялото поле в морето, като запазва само къщата на слепия брат с околните имоти.

През 11 век върху основите на стара вила от римско време, бенедиктинците построяват манастира Света Богородица, от който е оцеляла само романската кула. През 15 век бенедиктинците напускат и пристигат францисканците. От 1894 до 1928 г. на острова функционира францисканската гимназия, първата хърватска гимназия в тогавашната австро-унгарска провинция Истрия.

Францисканският манастир е действащ и днес. До Кошлюн може да се стигне от Пунат или Кърк с лодка. Плуването на острова не е разрешено, с изключение на монасите в затворената част на брега.

През лятото в атриума на манастира се провеждат концерти с класическа и духовна музика.

Превод: GlasNews.bg